Jöhet még ennél nagyobb hideg is

Jöhet még ennél nagyobb hideg is

Melegszik az időjárás a napokban, meg általában már vagy száz éve, de mint a januári tapasztalatok mutatják, ez nem azt jelenti, hogy vége a nagy zimankóknak. A klímaváltozás ellenére még könnyen előfordulhatnak az ideinél hidegebb telek, akár a -35 fokos rekord is megdőlhet a jövőben.

Vargabetű a hazai klímatörténetben az újév utáni héten érkezett extrém hideg. Attól ugyanis, hogy most kemény mínuszok vannak, az éghajlatváltozás még zajlik, a melegedés egyértelmű – Magyarországon is.

Mínusz 35 sem cáfolná a melegedést

Az elmúlt több mint száz év adatai alapján kirajzolódó trend azt mutatja, hogy a nyolcvanas évektől gyorsuló ütemben melegszik az éghajlat. Igaz, ez nem azt jelenti, hogy a jövőben nem lehetnek kilengések, egy-egy a mostaninál is keményebb hideg periódus Magyarországon – mondta Lakatos Mónika, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa.

Nem zárhatjuk ki tehát, hogy a következő években, évtizedekben akár hidegrekordok is dőlhetnek, és akár a -35 Celsius-fokos eddigi abszolút hőmérsékleti mélypontnál is lesz lejjebb – utóbbit 1940. február 16-án detektáltak Miskolc-Görömbölytapolcán. Fontos azonban, hogy a globális felmelegedés miatt az extrém hideg telek valószínűsége egyre kisebb – hangsúlyozta a szakember.

Rövidül a tél

A melegedés a leghidegebb évszak hosszú megfigyelési idősorából is látszik. A telek átlaghőmérséklete a legutóbbi intenzív melegedés időszakában 1981-től 1,3 fokos emelkedést mutat. A melegedő tendenciával együtt kevesebb hideggel kapcsolatos szélsőség fordul elő.

1901-2015 között a fagyos napok évi száma 14 nappal csökkent az országban, kevesebb a zord nap is, közel egy héttel, a téli napok száma pedig mintegy 6 napos csökkenést mutat a múlt század elejétől.

Trenddel szemben

Az OMSZ kimutatásai szerint a 2016/2017-os tél első hónapja, a december, országos átlagban 1,2 fokkal hidegebb volt az 1981-2010 közötti három évtized átlagánál. Majd január 5-től kezdődően, jött a még nagyobb hideg, az egész ország területén. A legalacsonyabb hőmérsékletek országos átlagban közel 10 fokkal elmaradtak a sokéves átlagtól a január 5-ével kezdődő leghidegebb néhány napban. A 2016/17-es tél eddigi legzordabb éjszakája január 8-án volt, Tésán, ahol -28,1 fokig süllyedt a levegő hőmérséklete.

Inkább a múlt század első felében

Hírdetés

Hidegebb telek jellemzően a múlt század első felében fordultak elő. Nagyon kemény volt a fagyos évszak, illetve egy-egy hónapja  az 1928/29-es, az 1939/40-es, majd az 1984/85-ös szezonban. Az ezredforduló után 2003 januárjában is előfordultak nagy fagyok, Zabaron -31,9 fokot mértek január 12-én.

Igazán emlékezetes hideg legutóbb 2012 februárjában volt, amikor a havi átlaghőmérséklet közel 6 fokkal maradt el a sokéves átlagtól. Különösen a Tiszántúlon és az Északi-középhegységben volt zord az idő, ott -9 fok körüli havi átlaghőmérsékletek adódtak. Az ország nyugatabbra fekvő területein nem voltak ennyire kemény fagyok, de a -1 fok körüli havi átlagok ott is jóval elmaradtak a szokásostól.

Jó volt az ötödik helyre

Az átlagos napi minimum-hőmérséklet 2017. január 5-9. között az ötödik leghidegebb volt az elmúlt 117 év azonos időszakát tekintve a Budapest belterületén mért adatok alapján. Idén ebben a néhány napban -10,14 fok volt az országos átlagos minimum-hőmérséklet.  A január 5-9. közötti napokat tekintve a rekordév 1947, amikor -14.1 fokos átlagot mértek. A vizsgált periódusban ugyancsak nagyon hideg volt 1901-ben, 1938-ban és 1985-ben – ezek az esztendők előzték még meg a listán 2017-et.

Egyre vastagszik a hóréteg

Az intenzív havazás következtében országszerte több településen van tíz centiméternél vastagabb hóréteg, Kékestetőn pedig 32 centiméteres hóvastagságot mért az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délután.

Honlapjuk szerint sok helyen van legalább foltokban hó. A 300 méter feletti települések közül Lillafüred-Jávorkúton mértek még tíz centiméternél vastagabb hóréteget.

Az alacsonyabban fekvő települések közül Egerben mérték a legtöbb havat, ott péntek délutánig 19 centiméternyi esett. Szokolyán, Királyréten 13 centiméteres, Miskolcon, Diósgyőrben 11, Kemencén 10 centiméteres hóvastagságot mértek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek éjfélig szóló veszélyjelzése szerint a havazás miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben Budapesten, és Pest, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Pest megyében. Szintén a havazás miatt Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém és Zala megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

Azt írták: az ország középső részén egy délnyugat-északkeleti sáv mentén jelentős mennyiségű havazás várható. Megjegyezték továbbá, hogy az éjszakai órákban a Bakony magasabban fekvő vidékein az erős, viharos északnyugati szél hordhatja a havat.

A szombat reggelig lehulló friss hó mennyisége többfelé 10 centiméter fölött alakul, egyes helyeken a 15-20 centimétert is elérheti; erre a legnagyobb esély az Északi-középhegység déli előterében mutatkozik. Az Alföld jelenleg még esős területein is a hideg levegő érkezésével nyugatról kelet felé haladva egyre inkább havazás lesz a jellemző, kelet felé egyre csökkenő mennyiségekkel. A csapadék formája döntően tapadó hó lesz, csupán a magasabb térszíneken valószínű porhó. Szombaton a déli órákig az északkeleti megyékben várható újabb 5 centiméter körüli friss hóréteg.

A világsajtót is lenyűgözte a zajló Duna

Nice ice baby! – bejegyzéssel csodálkozott rá a zaljó Dunáról készült gyönyörű képsorokra a BBC brit közszolgálati hírportál. A lélegzetelállító légi felvételeken a Szabadság-híd és a Parlament is előkelő szerepet kapott.

A videó a Duna Szabadság-híd fölötti képsoraival indít, de a felvétel leggyönyörűbb része minden kétséget kizárva az úszó jégdarabok között visszatükröződő Parlament látványa.

Képtalálat a következőre: „zajlik a duna”

A bejegyzés már pár óra után 46 ezer lájkot és közel 10 ezer megosztást kapott.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »