Jöhet az új rákgyógyszer, még a leghalálosabb agydaganat ellen is működött a kísérlet

Jöhet az új rákgyógyszer, még a leghalálosabb agydaganat ellen is működött a kísérlet

Nyitókép: MTI

Amerikai és kínai kutatóknak sikerült megoldaniuk az agydaganatok kezelésének egyik legnagyobb problémáját: sikerrel juttatták át a készítményüket a vér-agy gáton, így a szer egyből megtámadta a rákos sejteket.

A két ország tudósai egy új, növényi alapú nanorészecskés kezelést fejlesztettek ki, amivel a leghalálosabb agydaganatot a glioblasztómát célozzák meg – írja a HVG.

A bardoxolon-metil nevű fitokemikáliából készített nanorészecskéket úgy tervezték, hogy áthatoljanak a vér-agy gáton, és közvetlenül a daganatsejteket célozzák meg. A wuhani Renmin Kórház, valamint a Yale Egyetem tudósai egerekbe fecskendezték a nanorészecskéket, amelyek a megfigyelések szerint sikeresen azonosították a daganatsejteket, majd meg is támadták azokat.

Hírdetés

A glioblasztóma egy gyorsan növekvő és erősen agresszív agydaganat, amely évente körülbelül 250 000 embert érint világszerte. Sajnos a betegek kilátásai nem túl jók: a diagnózistól számított túlélési idő általában 14–16 hónap.

A betegség kezelése jelenleg a műtétből, valamint az azt követő sugár- és kemoterápiából áll, ám a daganatsejtek gyakran rezisztenciát fejlesztenek ki a gyógyszerekkel szemben, így a kezelésnek gyakran alig van hatása.

A vizsgálat során a szert intravénásan adták be egereknek hetente háromszor, négy héten keresztül. Ez a kezelés jelentősen csökkentette a daganat növekedését. A kutatók a jövőben emberekkel is kipróbálnák a szer hatékonyságát, amitől azt remélik, hatékonyabb rákkezelést tesz majd lehetővé.

HVG


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »