Jöhet az állami akkreditáció

Megszüntetné a kormány a magyar laboratóriumok, tanúsító- és ellenőrző szervezetek akkreditációjának kiállítására jogosult Nemzeti Akkreditáló Testületet januárban. Törvényjavaslat értelmében ennek helyét egy új, állami szervezet venné át. A megszüntetendő testület vezetője szerint az új hivatal európai elismertetése évekig tarthat, és addig számos exportcég termékének külföldi elfogadottsága lesz kérdéses.

Több mint másfél száz vállalkozás működése kerülhet veszélybe jövőre, ha az Országgyűlés elfogadja Szatmáry Kristóf fideszes képviselő törvényjavaslatát, amely szerint 2016. január elsejétől megszűnne a Nemzeti Akkreditáló Testület (NAT) – nyilatkozta lapunknak a testület ügyvezető igazgatója. Ring Rózsa elmondta, hogy 628 működő akkreditált társaság közül 163-nak – köztük bűnügyi és élelmiszer-biztonsági laboratóriumoknak – jövőre lejár a minősítése, és félő, hogy az új akkreditáló szervezet addigra még nem lesz működőképes.

A törvényjavaslat egyébként azért szüntetné meg a NAT-ot, és delegálnák annak funkcióit egy állami szervezetbe, mert az ügyvezető kezében túl nagy hatalom összpontosul. Ugyanis ő határoz arról, hogy a szervezetbe belépni kívánó új tagok közül melyek kérelmét terjeszti a döntési jogosítványokkal rendelkező akkreditációs bizottság elé. Ez pedig ellentmond az önkormányzatiság elvének.

Hírdetés

Kérdésünkre Ring Rózsa kifejtette, az új hatóság létrehozása és uniós elismertetése a tapasztalatok szerint akár két évet is igénybe vehet. Ez azért jelenthet különösen nagy problémát, mert a magyar export 98 százaléka mögött a NAT által akkreditált cégek munkája is ott van, és amennyiben az év végével a NAT megszűnik, és az új hatóságot még nem ismeri el az unió, úgy a hazai társaságok kénytelenek lesznek külföldi akkreditáló szervezeteknél megszerezni jogosítványukat. Az csak a kisebbik probléma, hogy hatszor–nyolcszor annyiba kerülhet egy német vagy osztrák szervezetnél, mint itthon, ennél nagyobb gondot okozhat, hogy a folyamat több hónapig is eltarthat, és a vállalkozások ezalatt nem tudják igazolni termékük, szolgáltatásuk megfelelőségét.

Az igazgató arról is beszélt, hogy velük nem egyeztettek az elképzelésről. Ezért derült égből villámcsapásként érte őket a törvényjavaslat benyújtása. Az akkreditált szervezetek tucatjai – különösen, akiknek engedélye a közeljövőben lejár – érdeklődnek náluk a jövőről, de egyelőre semmit nem tudnak mondani nekik.

Az Európai Akkreditálási Együttműködés sem érti a történéseket, hiszen a NAT 2010 óta európai és nemzetközi szinten elismert szervezet, s éppen ez év októberében lenne a négyévente esedékes felülvizsgálata, és európai engedélyének meghosszabbítása. Az európai szervezet elnöke ezért levélben kereste meg a miniszterelnököt, hogy felhívja a figyelmet a törvényjavaslat elfogadása esetén felvetődő súlyos problémákra. Az igazgató tájékoztatott arról is, hogy a NAT Akkreditálási Tanácsa állásfoglalást készített a törvényjavaslatra, amelyben tételesen cáfolta az indokolásában felsorolt érveket is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »