Johannis nincs oda Orbán Viktor új Közép-Európát érintõ terveitõl

Johannis nincs oda Orbán Viktor új Közép-Európát érintõ terveitõl

Klaus Johannis romĂĄn ĂĄllamfő az egysĂŠges EurĂłpai UniĂł hĂ­ve, ezĂŠrt nem tĂĄmogat olyan kezdemĂŠnyezĂŠseket, amelyek szerinte Ăşjabb „tĂśrĂŠsvonalakat” nyitnĂĄnak az uniĂłban.

Az elnÜk keddi sajtóÊrtekezletÊn újsågírói kÊrdÊsre vålaszolva a magyar miniszterelnÜk Temesvåron elhangzott beszÊdÊre reagålt így, amelyben Orbån Viktor jelezte: Magyarorszåg kÊszen åll, hogy a szomszÊdjaival, kÜztßk Romåniåval, felÊpítsen egy új KÜzÊp-Európåt.

„Én az EurĂłpai UnióÊrt szĂĄllok sĂ­kra, nem mĂĄs entitĂĄsĂŠrt, amelyet kisebb lĂŠptĂŠkben ĂŠs kĂśzelebb hoznĂĄnk lĂŠtre. Nem hiszem, hogy Ăşj tĂśrĂŠsvonalakat kellene megnyitnunk az EU-ban, ellenkezőleg: mindannyiunknak azon kellene lehetősĂŠgeinkhez mĂŠrten dolgoznunk, hogy eltĂźntessĂźk a lĂŠtező tĂśrĂŠsvonalakat” – magyarĂĄzta fenntartĂĄsait a romĂĄn ĂĄllamfő.

Johannis kifejtette: továbbra is elkötelezett híve lesz a történelmi gyökerű, Kelet és Nyugat között továbbra is létező, az egykori vasfüggöny nyomvonalán húzódó törésvonal felszámolásának. Úgy vélekedett, hogy enyhébb mértékben ugyan, de különböző álláspontok figyelhetők meg az EU-ban Észak és Dél között, és szerinte ez ellen is tenni kell.

„Nem fogok soha rĂŠszt venni az EU-n belĂźli rĂŠsz-entitĂĄsok lĂŠtrehozĂĄsĂĄban, amelyek Ăşjabb tĂśrĂŠsvonalakat nyitnĂĄnak. Ez egy olyan megkĂśzelĂ­tĂŠs, amelyet ĂŠn nem fogok tĂĄmogatni” – szĂśgezte le az ĂĄllamfő.

Hírdetés

Johannis az Egyesßlt Államok új bukaresti nagykÜvete, Adrian Zuckerman megbízólevelÊnek åtvÊtele alkalmåból vålaszolt az újsågírók aktuålpolitikai kÊrdÊseire. Ezek soråban reagåltattåk Orbån Viktor beszÊdÊre, amely az 1989-es forradalom kitÜrÊsÊnek 30. Êvfordulója alkalmåból rendezett temesvåri gålaesten szombaton hangzott el.

A kormĂĄnyfő akkor arrĂłl beszĂŠlt: MagyarorszĂĄg ki akar tĂśrni abbĂłl a helyzetből, hogy EurĂłpa mĂĄsodik vonalĂĄba tartozik, azon eurĂłpai orszĂĄgok egyike akar lenni, ahol a legjobb ĂŠlni, a legkorszerĹąbb technolĂłgiĂĄval akar termelni, ĂŠs a vilĂĄg egyik legbiztonsĂĄgosabb orszĂĄga akar maradni. Ezt a cĂŠlkitĹązĂŠst a szomszĂŠdos ĂĄllamokkal egyĂźtt kĂśnnyebb elĂŠrni, mint egyedĂźl – mondta OrbĂĄn Viktor, hozzĂĄtĂŠve: nagyszerĹą esĂŠlyt lĂĄt arra, hogy a jĂśvőben romĂĄnoknak ĂŠs magyaroknak kĂśzĂśs cĂŠljaik lehessenek.

A kormányfő beszédében azt tűzte ki célul, hogy Közép-Európa a világ egyik legsikeresebb és legversenyképesebb térsége legyen, ahol a városokat autópályák és gyorsvasutak kötik össze, ahol mindenkinek van munkája, ahová visszatérnek a munkások, sőt ahol az okoz majd fejtörést, mit kezdjenek a Nyugat-Európából érkező munkavállalókkal.

„Ha egyĂźttmĹąkĂśdĂźnk, ez lehetsĂŠgessĂŠ vĂĄlik, ĂŠs ez lesz az Ăşj eurĂłpai realitĂĄs” – mondta OrbĂĄn Viktor a temesvĂĄri forradalom 30. ĂŠvfordulĂłjĂĄn. (mti)

NyitĂłkĂŠp: Ziarul Financiar


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »