Jogerősen pert nyert Földi-Kovács Andrea a HírTV ellen (Villáminterjú)

Jogerősen pert nyert a Simicska tulajdonába tartozó HírTV ellen Földi-Kovács Andrea. Mint ismert, a hírhedt G-nap után döntött úgy a műsorvezető, hogy morális és szakmai okok miatt azonnal távozik a televíziótól, ám emiatt, az azóta egyre furcsábban viselkedő oligarcha tévéje beperelte őt; közel nyolc millió forintot követelt. A mostani jogerős ítélet azonban a műsorvezetőnek adott igazat abban, hogy habár Simicska Lajos a munkáltatói jogokat nem gyakorolja, de tulajdonosként és nyilvános megszólalásai alapján igenis befolyásolja és beavatkozik a televízió szellemi, kulturális és világnézeti irányultságába, másrészről pedig ebben a különleges esetben a munkavállalónak joga volt saját szakmai hitelességének megőrzése érdekében felmondania.

A jogerős ítélet elutasította a HírTV keresetét és indoklásában kimondta, hogy a munkáltató tulajdonosa részéről tanúsított olyan magatartás, amely a munkavállaló hitelességét sérti, okot adhat a munkaviszony munkáltató részéről történő azonnali hatályú felmondással történő megszüntetésére. A másodfokú bíróság véleménye szerint a nyilvánosság számára is ismert, hogy Simicska Lajos a HírTv-hez köthető személy, így a tulajdonosi körhöz köthető személy 2015. februári kijelentéseit követően (G-nap – szerk.) a munkavállaló jogszerűen élt az azonnali hatályú felmondás jogával.

A jogerős ítélet után kerestük meg Földi-Kovács Andreát, aki azóta már az EchoTV népszerű műsorvezetője.

PorgálPortál: Miért tartja precedensértékűnek, illetve fontos üzenetnek a jogerős ítéletet?

Földi-Kovács Andrea: Precedens abban a tekintetben, hogy korábban nem volt még hasonlóra példa. De nem abban az értelemben, hogy holnaptól mindenki felmondhat, akinek nem tetszik a munkáltatója magatartása. Inkább üzenetértékű, tekintettel arra, hogy a bíróság egyedi helyzeteket mérlegel, és ez a konkrét állásfoglalás most arra vonatkozott, hogy

akkor és ott, a G-nap után jogom volt a hitelességem védelmében távozni a csatornától.

Ez a két éve tartó jogvita több volt, mint egy szokványos munkaügyi per. Speciális területet a médiát érintette és nemcsak egyedülálló, de reméljük egyszeri eset generálta konfliktushelyzetben kellett állást foglalnia a bíróságnak. Ráadásul Simicska Lajos kirohanását, és az azt követő médiapiaci fordulatot komoly figyelem övezte. Ahogy korábban nem volt és reményeim szerint a jövőben sem lesz hasonló szituációban egyetlen kollégám sem, így az ügyben eljáró bírák nem támaszkodhattak, vagy hivatkozhattak korábban kialakult ítélkezési gyakorlatra.

PP: Mit ért azon, hogy vállalhatatlanul viselkedett Simicska Lajos, mikor felmondott a HírTV-nél, illetve mire gondolt, mikor azt állította a tárgyalás során, hogy a munkavállalónak joga van ahhoz, hogy megőrizze a hitelességét?

Hírdetés

F.-K. A.: A G-nap eufemizmus. Nem szeretem ezt a szépítő kifejezést, mert elkendőzi a valóságot, és elvesz a súlyából. Nem gondolom, hogy különösebb magyarázatra szorulna, ez miért vállalhatatlan. Én ezt a stílust műsorvezetőként jelenlétemmel támogatni, igazolni egy percig nem szerettem volna. Hogy mit jelent a hitelességem megőrzése?

Nekem nagyon is fontos volt, hogy nyilvános szerepléseimmel ne amortizáljam, sokkal inkább emeljem a HírTV-t mint brand-et, azt feltételezve, hogy képviselünk egy értékrendet, egy nívót. A tulajdonos viselkedése rossz fényt vetett a csatornára és az ott dolgozókra egyaránt. Ettől látványosan, transzparens módon kellett elhatárolódnom, hogy mindenki számára egyértelművé váljék, én nem „ezért” dolgoztam eddig és „ezért” nem szeretnék dolgozni a továbbiakban.

A félreértések elkerülése végett: ez egyáltalán nem volt „jó balhé”, sokkal inkább minden érintett, igen, minden érintett szempontjából aggodalomra okot adó szituáció.

PP: Ezek szerint a HírTV-nél a G-nap után megszűnt annak a lehetősége, hogy az ott dolgozók úgynevezett szakmai hitelessége megmaradjon?

F.-K.A.: Ez ennél sokkal bonyolultabb kérdés. Simicska Lajos számos sajtóorgánumnak minősíthetetlen hangnemű, obszcén szavakkal tarkított nyilatkozatokat adott. Ez nem kérdés. De ez nem az ott dolgozók, hanem a cégcsoport tulajdonosának felelőssége. A tulajdonos 2015 februárjában azt mondta: totális médiaháború jöhet. Később   hiába tagadta, hogy arra kérte volna a Magyar Nemzet és Hír TV munkatársait, hogy változtassanak hírszerkesztési gyakorlatukon kiderült: valóban egyértelmű fordulatot várt. Soha nem kritizáltam egyetlen volt munkatársamat sem nyilvánosan azért mert ott maradt a megváltozott HírTV-ben. Annak ellenére sem, hogy voltak akik valótlanságokat állítottak a nézőknek, hallgatóknak a távozásom és kollégáim távozásának körülményeiről és okairól. Kaptam neheztelő privát és nyilvános üzeneteket volt munkatársaktól, de én mindenkitől csak annyit kértem: ahogy én tiszteletben tartom az Ő döntésüket, úgy ők is tartsák tiszteletben az enyémet. Fontos, hogy mit képviselünk kifelé, egymásnak esünk-e, vagy belemegyünk a “barrikádharcba”. Sok jó szakember van az ottmaradottak és az azóta oda érkezettek között. Előbbiekről a mai napig őrzök egy képet magamban, és ahhoz ragaszkodom, minden külső látszat, vagy változás ellenére. Így maradhatunk jó kollégák, jó emberek, függetlenül attól, mi történik velünk, körülöttünk. Hogy szakmailag ki hiteles, vagy ki nem, azt bár sokan éreznek rá kényszert, hogy értékeljék vagy leszólják a másikat nem mi vagyunk hivatottak eldönteni egymásról. Mi estéről estére megmérettetünk a nézők szemében. A hitelesség nem szekértábortól függ, a hitelesség egyéni produktum, életút kérdése.

Kép: Helyi Válasz Facebook oldal

A precedens értékű ítélet komoly üzenettel bír az egész médiapiac számára. Egyrészről kimondja, hogy saját hitelességünk megvédéséért igenis joguk van bizonyos lépések megtételére az újságíróknak, műsorvezetőknek, szerkesztőknek. Másrészről végre egyértelművé tette azt is, hogy az az érvelés, miszerint Simicska Lajos jogilag nem munkáltató, csupán tulajdonos, így a HírTV-hez egyértelműen nem köthető személy – nem állja meg a helyét. Most már papírja is van róla. Ezért vállalhatatlan viselkedése, trágár szavai és obszcén kirohanásai jogalapot szolgáltathatnak a munkavállaló azonnali hatályú felmondására.

Kérdés, lesznek-e még, akik felállnak? Lesznek-e még, akik féltik a szakmai hitelességüket?

Nagy Ervin / PolgárPortál


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »