Jogerősen öt év letöltendő börtönre ítélték Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt

Jogerősen öt év letöltendő börtönre ítélték Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt

A legfelsőbb bíróság szerdán jogerősen öt-öt év letöltendő börtönre ítélte Beke Istvánt és Szőcs Zoltán. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom két székelyföldi aktivistáját azzal vádolták, hogy a 2015-ös december elsejei ünnepségen házi gyártmányú bombát akartak felrobbantani Kézdivásárhelyen.
Az ügyészség eredetileg Beke Istvánt közösség elleni merényletkísérlettel (terrorizmussal), valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének a kísérletével, Szőcs Zoltánt közösség elleni merényletre való felbujtással, a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére történő felbujtással vádolta (a vádiratot itt ismertettük). A bíróság mindkettejük esetében az első vádpontnál a büntetőjogi besorolást az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló kísérletre (illetve felbujtásra) változtatta.

Tavaly áprilisban a Bukaresti Ítélőtábla alapfokon felmentette Bekes Istvánt és Szőcs Zoltánt az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló kísérlet vádja alól. Csupán pirotechnikai eszközökkel elkövetett bűncselekményekért ítélték 11, illetve 10 hónap és néhány nap letöltendő börtönbüntetésre őket, éppen annyira, amennyit előzetes letartóztatásban töltöttek, így a kiszabott szabadságvesztést letöltöttnek nyilvánították.
Az ügyészség fellebbezett, és a bukaresti legfelsőbb bíróság kérésükre mindkét vádlott esetében közösség elleni merényletkísérletre változtatta vissza az első vádpont büntetőjogi besorolását. Ezért a vádpontért egyenként öt év letöltendő börtönre ítélte a két férfit.
Beke Istvánnal korábban interjút készítettünk letartóztatásának két éves évfordulóján.

Hírdetés

Maszol.ro


Forrás:magyarellenesseg.com
Tovább a cikkre »