Jogerősen elutasították a fúziót (Erdélyi Magyar Szövetség) /Frissítve: társelnökök nyilatkozata/

Jogerősen elutasították a fúziót (Erdélyi Magyar Szövetség) /Frissítve: társelnökök nyilatkozata/

A Bukaresti Táblabíróság megalapozatlannak tartotta a Magyar Polgári Párt (MPP) fellebbezését, és jogerősen elutasította pénteken az MPP és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) fúziójának a bejegyzését. Az ítélet kivonata a romániai bíróságok portálján jelent meg.

Mint ismert korábban a fővárosi törvényszék azért utasította el a két kis magyar párt fúziójának a bejegyzését, mert – amint az alakulatok közölték – a létrejövő új párt hivatalos nevét magyarul is, románul is be kívánták jegyeztetni. Az alapfokú határozat ellene fellebbezést nyújtott be az MPP a táblabírósághoz. Az EMNP és az MPP vezetősége – Csomortányi István, valamint Mezei János elnökök –, miután megismerték az elsőfokú határozat indoklását közös közleményben abszurdnak és elfogadhatatlannak nevezte a fúzió bejegyzésének az elutasítást. A fúziót kezdeményező, bíróság által már korábban bejegyzett két párt nevében szintén szerepel azok magyar megnevezése is, sőt az Erdélyi Magyar Néppárt esetében nem is a román, hanem a magyar hivatalos megnevezés az első – jelezték akkor.

Hírdetés

Az EMNP és az MPP fúziójáról múlt év januárjában Csíkszeredában döntött a két párt küldöttgyűlése. Az alakulatok döntéshozó testületei arról is határoztak, hogy az új párt az Erdélyi Magyar Szövetség nevet fogja viselni. Az EMSZ-t az elképzelés szerint két társelnök vezetné. Ugyanezen a néven a pártok politikai szövetséget is bejegyeztek a bíróságon, hogy a 2020-as önkormányzati választásokon már együtt indulhassanak, társelnökökként Csomortányi és Mezei szerepeltek. Az EMSZ jelöltjei tíz erdélyi település, köztük két székelyföldi kisváros (Szentegyháza és Székelykeresztúr) polgármesteri tisztségét szerezték meg a tavaly szeptemberben tartott önkormányzati választásokon. Az RMDSZ-szel kötött megegyezés után a decemberi parlamenti választásokon két képviselőt – Kulcsár Terza Józsefet, valamint Zakariás Zoltánt – juttattak a szövetség jelöltlistáin a képviselőházba.

Csomortányi István, az EMSZ társelnöke, az EMNP elnöke elképesztőnek és botrányosnak minősítette a pénteki bírósági határozatot. Az MTI-nek úgy fogalmazott: ez egy kicsit olyan, mintha egy házasságkötést nem jegyeznének be, noha mindkét fél kimondta az igent. „Azt biztosan tudjuk, hogy a két szervezet egyesítése hasznos és helyes, és ezen az úton tovább kell menni akkor is, ha e miatt a mostani bírósági határozat miatt meg kell ismételni azt az együttes kongresszust, amelyik a két párt egyesülési szándékát kimondta” – nyilatkozta. Mezei János, az EMSZ másik társelnöke, az MPP elnöke az MTI-nek kifejtette, hogy a határozat szépen példázza, hogy miként működik a jogállamiság Romániában. „A két párt politikai szövetsége továbbra is működik, az erdélyi magyar jobboldal egységes. A két párt elnökségének üléseznie kell a hét végén, és ezután sajtótájékoztatón közöljük majd az álláspontunkat” – jelentette ki Mezei János.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »