Jogerős: több mint egymilliárd forintot kell fizetnie az ügyintézőnek

Jogerős: több mint egymilliárd forintot kell fizetnie az ügyintézőnek

Emlékeznek még az egymilliárd forintos csekk történetére? Istvánnak, az egykori ügyintézőnek kell kifizetnie egy bedöntött Kft. teljes adótartozását. Fizetése alapján már csak 14 285 hónap, vagyis potom 1190 év van hátra a bírságból. A Kúria elutasította István keresetét, vagyis most ki kell fizetnie a több mint egymilliárdos bírságot, miközben a cég egykori vezetői, tulajdonosai élik világukat, mert a magyar állam nem tett semmit azért, hogy kézre kerítse őket. Ez ma Magyarország.

Tavaly megírtuk: István ügyintézőként dolgozott egy cégnél, mégis a Kft. teljes adótartozását, egymilliárd forintot rajta követelik. Ő még 2008-ban egy építőipari vállalkozás megbízottjaként csaknem másfél milliárd forintot vett fel. Neki a pénzt azonnal át kellett adnia a megbízóinak, fizetést tulajdonképpen nem is kapott, és – a csőbe húzás klasszikus esete: elismervényt sem kapott arról, hogy átadta a pénzt a főnökeinek.

Jó pár évvel később aztán egy egymilliárd-ötmillió forintról szóló csekket kapott.

Istvánt a Bedic-Ép KFT. alkalmazta – pontosabban bízta meg azzal, hogy pénzt vegyen fel a kft. számára. A fél éven át tartó pénzmozgások, úgy tűnik, nem keltették fel az adóhatóság figyelmét, pedig ehhez a bizonyos építési vállalkozáshoz köthető szereplők már korábban is az adóhatóság látókörébe kerültek. Ahogyan az lenni szokott, a céget pár évvel később bedöntötték.

Egykori tulajdonosait mind a NAV, mind a bíróság – fogalmazzunk úgy, igencsak félgőzzel próbálta felkutatni. A furcsaság itt jön, a magyar hatóságok ugyanis azonnal és kérdés nélkül elfogadták az egykori tulajdonosok érvelését: miszerint az ő adataikkal visszaéltek, azokat ellopták. Mindezt úgy ismerte el a NAV, hogy a cég egyik ügyvezetője – egy korábbi adóhátralékos ügyben – pontosan ezzel az indokkal már egyszer védekezett, még pont 2008-ban, amikor ez a történet már zajlott. Ez sem szúrta a szemét a NAV-nak.

Ahogyan az sem, hogy az egyik tulajdonos és az ügyvezető külföldi állampolgárok, akik nem is végezhettek volna gazdasági tevékenységet Magyarországon.

Hírdetés

István maga is keresetet nyújtott be a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságra, ahol azt vizsgálták, jogszerű volt-e az adóhatóság határozata. A bíróság (két, összesen tízperces tárgyalás után) a NAV-nak adott igazat, ráadásul az adóhatóság eljárását a bíróság nem is vizsgálta, csak minősítette. És igen, mindent jogszerűnek talált.

A másodfokon eljáró bíróság január végén, érdemi vizsgálat nélkül elutasította István keresetét (akinek ügyvédre sem volt pénze). Ő akkor a Kúriához fordult, hátha.

Hát nem.

A balek fizet. A jelenlegi nettó 140 ezres fizetésének felét kezdi el majd most vonogatni a magyar bíróságok döntése nyomán a  NAV, tehát havi 70 ezer forintot. István amúgy a nagymamájával él, őt gondozza, mint lapunknak mondta, elképzelése sincs, hogyan fogja tudni ezt így végigcsinálni. A Kúria indoklását csak később kapja kézhez.

De valakinek azért van Happy End!
A cég egykori, valódi vezetőinek. Mivel az ő ügyük elévült. Istváné azért nem, mert őt elő lehetett szedni, neki volt lakcíme, s persze nem is volt ügyvédje, aki szájába adja, hogy visszaéltek az adataival.

Semmi baj. István fizetését alapul vége már csak 14 285 hónap és ki is fizeti a bírságot.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »