Jogerős ítélet: Berkowitzék hamisítók

Jogerős ítélet: Berkowitzék hamisítók

Társtettesként, folytatólagosan elkövetett áru hamis megjelölése és iparjogvédelmi jogok megsértése miatt bűnösnek mondta ki a napokban a Veszprémi Törvényszék Salamon Berkowitzot és fiát, Moses Berkowitzot a Traubisoda üdítőital hosszú éveken át tartó hamisítása miatt. A bíróság tájékoztatása szerint a másodfokon eljáró törvényszék jogerős ítéletében „Salamon B.”-t másfél millió, „Moses B.”-t pedig 750 ezer forintos pénzbírsággal sújtotta.

Ezenfelül a két amerikai férfi családi cégét, a felszámolás alatt álló Tra-Üdi Zrt.-t mint jogi személyt 15 millió forintra büntették. A másodfokú határozat némileg enyhítette a vádlottak büntetését, ugyanis az első fokon eljáró Veszprémi Járásbíróság 2014. decemberi ítéletében még két-, illetve egymillió forintos bírságot szabott ki a védjegybitorló „üzletemberekre”. A cégükre kirótt büntetés összegét viszont nem csökkentette a törvényszék.

A büntetőeljárásnak volt egy harmadik vádlottja is, Szabó Gábor, aki Berkowitzék hamisítócégét vezette. Az ő ügyét még korábban elkülönítették a többiekétől, és tavaly februárban a Veszprémi Járásbíróság első fokon őt is elítélte társtettesként, folytatólagosan elkövetett áru hamis megjelölése, valamint iparjogvédelmi jogok megsértése miatt. Büntetése 150 ezer forint volt. Mivel az ítélet ellen senki sem fellebbezett, így az jogerőre emelkedett és végrehajthatóvá vált – tudtuk meg a Veszprémi Törvényszéktől.

Furcsa kifogások

Folytatólagosan elkövetett áru hamis megjelölését és iparjog-védelmi jogok megsértését követte el Salamon Berkowitz

Hírdetés

Fotó: Czika László / MTI

A bíróság korábbi tájékoztatása szerint Berkowitzék folyamatosan próbálták lassítani, nehezíteni a büntetőeljárás lefolytatását. Többször meg sem jelentek a tárgyaláson, és olykor furcsa alibikkel álltak elő. Egy ízben, 2012 áprilisában például arra hivatkoztak, hogy a pászkaünnep után nem tudtak maguknak New Yorkból Budapestre tartó közvetlen repülőjáratot találni. Ám a két város között akkor nem is volt közvetlen repülőjárat, ráadásul a pászkaünnep után öt napjuk lett volna, hogy valamilyen módon eljussanak Budapestre.

Mint arról többször beszámoltunk, a Traubisoda hamisításával vádolt három férfi ellen 2010 óta folyt büntetőper. A vádirat szerint a Tra-Üdi Zrt. vezetőiként 2005 óta több millió palack olyan üdítőitalt állítottak elő, amely címkéjének, illetve flakonjának megjelenésével sértette az eredeti Traubi védjegyeit. 2011-ben a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen kimondta: Salamon Berkowitz cégei 1998 óta jogosulatlanul gyártottak Traubi, Traubisoda és Tra-Üdi néven üdítőket. Az évek során Berkowitzék több száz millió forinttal károsították meg a magyar államot, valamint magáncégeket, és rafinált trükkökkel jórészt megakadályozták, hogy a köz- és magántartozásokat behajtsák rajtuk. Az ítélőtábla tényként rögzítette, hogy a Traubisoda védjegynek 1993 óta az osztrák Warimpex AG a tulajdonosa, a kizárólagos használati jog pedig 1995 óta a debreceni Ráthonyi Kft.-t illeti meg. Arról is írtunk, hogy Szabó Gábort adócsalásért és számviteli rend megsértéséért egy év két hónap börtönbüntetésre ítélték 2010-ben, amiért jogsértő módon úgy adott el balatonvilágosi ingatlanokat egy másik Berkowitz-cégnek, a Traubi Drink Kft.-nek, hogy az értékesítés után több mint 16 millió forintnyi forgalmi adót elmulasztott befizetni az adóhivatalnak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 02. 12.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »