Joe Biden: napokon belül megtámadják Ukrajnát az oroszok – a nap hírei

Joe Biden: napokon belül megtámadják Ukrajnát az oroszok – a nap hírei

Részt vesz Brazília a magyar haderőfejlesztésben – mondta az ország államfőjének fogadása után Orbán Viktor miniszterelnök. Hivatalosan is döntött a Fidesz- és a KDNP-frakció Novák Katalin államfővé jelöléséről, a választás március 10-én várható. Kész a katonai válaszra is Moszkva, ha Washington elutasítja legfontosabb biztonsági garanciaigényeit.

Brazília részt vesz a magyar haderőfejlesztésben, és készen áll magyar befektetések fogadására – mondta a magyar miniszterelnök a brazil elnökkel folytatott budapesti tárgyalásai után. Orbán Viktor azt hangsúlyozta, hogy a világ nagy kihívásai ügyében azonos a megközelítésük, ami megalapozza az együttműködést Magyarország és Brazília között. Kiemelte: egyetértenek a migráció megítélésében, ezért megállapodtak, hogy közös korai figyelmeztető rendszert hoznak létre, és értesítik egymást, ha bárhol a világon olyan dokumentumok készülnek a migráció kérdésében, amelyek ellentétesek a két kormány álláspontjával.

Hivatalosan is döntött a Fidesz- és a KDNP-frakció arról, hogy Novák Katalin volt családügyi minisztert jelöli köztársasági elnöknek – mondta a Fidesz frakcióvezetője. Az államfőválasztás a tervek szerint március 10-én lesz az Országgyűlésben. Kocsis Máté a Fidesz és a KDNP balatonfüredi frakcióülése után közölte: a képviselők egyhangúlag támogatták a jelöltet. Orbán Viktor kormányfőhöz hasonlóan ő is szólt a gyermekvédelmi népszavazás fontosságáról. Reményei szerint a brüsszeli támadások és a kettős mérce időszaka a referendummal lezárulhat.

Olyan kormánynak kell következnie, amely a Nyugat felé fordul, csökkenti a minimálbér adóját, az árak helyett a béreket emeli – jelentette ki országértékelő beszédében az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje. Márki-Zay Péter bírálta az Orbán Viktor vezette kormányok tevékenységét, kifosztott gazdaságról, korrupcióról, tönkretett oktatásügyről és tönkretett emberi kapcsolatokról beszélt. Azt ígérte, hogy az ellenzéki összefogás győzelme esetén meg fogják szüntetni az iskolák túlzott központosítást, leállítják az általa értelmetlennek nevezett presztízsberuházásokat, és az ország csatlakozik az európai ügyészséghez.

Még a tavasszal létrejön a magyar-orosz vasúti vegyesvállalat – erősítette meg a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hangsúlyozta: a cél, hogy évente ezer, Kínából Nyugat-Európába irányuló konténervonat Magyarországon haladhasson keresztül. A magyar tárcavezető Facebook oldalán azt is közölte: a magyar-orosz vasúti vegyesvállalathoz a tervek szerint egy osztrák vállalat is csatlakozik.

Hírdetés

Oroszország kilátásba helyezte, hogy akár katonailag is reagálni fog, ha az Egyesült Államok elutasítja legfontosabb biztonsági garanciaigényeit. Ezt tartalmazza egyebek között az az orosz viszontválasz, amelyet Moszkva Washingtonnak küldött. A dokumentum szerint Ukrajnában nincs orosz invázió, és Moszkva nem is tervez ilyen akciót. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy lehetőséget látnak a megállapodásra az Egyesült Államokkal a nehézbombázóknak a felek országhatárai közelében végzett repüléseivel kapcsolatos kockázatok csökkentéséről.

Oroszország a következő napokban megtámadja Ukrajnát, miután újabb csapatokat telepített a két ország határára – jelentette ki az amerikai elnök. Joe Biden szerint Moszkva olyan műveletre készül, amelynek során álcázott egységek más, kívülálló erők nevében követnek el támadást saját embereik ellen, hogy ürügyet teremtsen a belépésre. Antony Blinken külügyminiszter csütörtökön felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsában, és azt tervezi, hogy diplomáciai utat jelöl ki az oroszok számára.

A NATO továbbra sem látja jelét az orosz csapatok kivonásának jelét az ukrán határról – jelentette ki a szervezet főtitkára Brüsszelben. Jens Stoltenberg a kétnapos védelmi miniszteri tanácskozás után közölte: vannak arra utaló jelek, hogy Moszkva kész a diplomáciai lépések folytatására, de egyelőre nem látható jele sem a kivonulásnak, sem a feszültség csökkenésének. Hozzátette: a NATO továbbra is nyitott marad a jóhiszemű együttműködésre Oroszországgal.

Önmegtartóztatásra szólította fel New Yorkban az ukrajnai válságban érintett feleket az ENSZ-főtitkár politikai ügyekért felelős helyettese. Rosemary DiCarlo a világszervezet Biztonsági Tanácsának ülését megnyitva elfogadhatatlannak nevezte az olyan egyoldalú lépéseket, amelyek ellentétesek lehetnek a minszki egyezmények szellemiségével. A főtitkár-helyettes a válság diplomáciai megoldását szorgalmazta.

Csak egy stabil Afrikával lát esélyt lesz egy biztonságos Európára és Afrikára az Európai Tanács elnöke. Charles Michel elnöke az Európai Unió és az Afrikai Unió vezetőinek brüsszeli találkozója első napja után hangsúlyozta: Brüsszel az afrikai jólét érdekében számos kezdeményezést indított, s ezek egyebek mellett a helyben maradás lehetőségeit kívánják megteremteni. Mint mondta: közös érdek az emberkereskedelem és az illegális migráció megfelelő kezelése. A tanácskozás pénteken is folytatódik, amelyen Orbán Viktor kormányfő is részt vesz.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »