Joe Biden: Az orosz elnök alábecsült bennünket

Joe  Biden: Az orosz elnök  alábecsült bennünket

Az amerikai elnök háromnapos lengyelországi látogatásra érkezett Európába, az első nap azonban váratlanul elutazott Kijevbe, ahol találkozott és tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel. Kijevből hétfő este utazott vissza Varsóba. Tegnap egyeztetett a lengyel elnökkel, Andrzej Dudával, majd kora este beszédet mondott.

Joe Biden előtt a lengyel államfő köszöntötte a varsói királyi palota kertjében összegyűlteket. Andrzej Duda felidézte az elmúlt év pusztításait, a megölt ártatlanokat, a lerombolt városokat, amelyek szerinte a II. világháború retteneteire emlékeztetnek. A szabad világ ezt nem nézheti tétlenül – mondotta. A lengyel elnök azt mondta, egy éve, amikor megindultak az orosz tankok, mindenki azt hitte, hogy Ukrajna napokon belül elesik, de nem ez történt. Ukrajna végül győzni fog, és az oroszoknak el kell tűnniük a megszállt területekről, és ehhez szükséges a nemzetközi összefogás.

Joe Biden felidézte, hogy éppen egy évvel ezelőtt, a háború kezdetén beszélt ugyanitt. Akkor az orosz támadás nemcsak Ukrajna erejét tesztelte, hanem a világ demokráciáit is. Aztán egy év alatt világossá vált az oroszok számára is, hogy a fél világ összefogott és támogatja Ukrajnát, ellenállnak a demokrácia elleni támadásnak, kiállnak a szuverenitás és a demokrácia mellett.

Hírdetés

Putyin alábecsült bennünket – folytatta Biden. Azt hitte, a NATO-n belül repedések jönnek létre, de kiderült, a katonai tömb erősebb, mint valaha. Az elmúlt év bebizonyította, hogy a világ autokráciái fognak meggyengülni, és nem a demokráciák.

„Ukrajnát továbbra is támogatni fogjuk, és innen üzenem Putyin elnöknek, nem fáradtunk bele! Számunkra a szabadság a legfontosabb, és ezt az üzenetet vittem el tegnap az ukránoknak” – fogalmazott Biden.

„A háborút Putyin kezdte, és egy szavába kerülne csak befejezni. Láthatja, hogy Ukrajna mögött nagyon komoly támogatás van, fegyverekben, ellátásban és gazdasági segítségben” – folytatta az amerikai elnök, aki szerint nem szabad megfeledkezni azokról az ezrekről sem, akik életüket áldozták hazájukért. „És persze nemcsak a katonák, de a tanárok, munkások, parasztok is hős hazafiak Ukrajnában” – mondotta.

Jövőre lesz a NATO alapításának évfordulós találkozója az Egyesült Államokban, amely reményeim szerint egy olyan katonai tömböt fog mutatni, amelyet az elmúlt évek nem meglágyítottak, hanem sziklaszilárddá keményítettek – hangsúlyozta Biden elnök. „A szabadságért folytatott küzdelmet pedig soha nem adjuk fel, azt végigvisszük” – fejezte be beszédét az amerikai elnök, aki végül köszönetet mondott Lengyelországnak a segítségért.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »