Jócskán elmaradt a vasárnapi forgalom a boltzár előttitől

Jócskán elmaradt a vasárnapi forgalom a boltzár előttitől

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint előbb-utóbb mindenki ki fog nyitni vasárnap, aki ki akar, de ez most még nem történt meg.

Egy héttel ezelőtt Rogán Antal bejelentette, a kormány a 2015. március 15-én életbe léptetett vasárnapi boltzár eltörlését javasolja, mert bár a gazdasági mutatók állítólag jól muzsikáltak az intézkedés egyéves pályafutása alatt, mégsem sikerült meggyőzni az embereket a vasárnapi zárva tartás jótékony hatásairól. A kormány indítványát a parlament már kedden el is fogadta, majd szombaton életbe lépett a kereskedelmi törvény módosítása. A kereskedelmi szereplők pedig ugyancsak villámgyorsan alkalmazkodtak a megváltozott helyzethez, sok bolt már az első vasárnap tágra nyitotta üvegajtóit.

Nem tudni pontosan, hány áruház nyitott ki április 17-én, ugyanis erről nyilvános adatbázis nem létezik – mondta el megkeresésünkre Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Hozzátette, 2015. március 15-e, a vasárnapi boltzár életbe lépése előtt sem volt ilyen, de – becslése szerint – akkor a 145 ezer kiskereskedelmi egységnek jóval kevesebb mint fele volt nyitva vasárnap. Vámos körülbelül negyvenezerre becsülte a korábban vasárnap nyitva lévő boltok számát. Elmondta, közel ugyanennyien fognak kinyitni a jövőben is előbb vagy utóbb, ezt megoldják majd még ebben a munkaerőhiányos helyzetben is, de az első hétvégén – különböző okok miatt – még kevesen éltek a lehetőséggel. A nagy cégek közül többen képesek voltak dolgozóik átcsoportosítására, de sokan már előre közölték – a többi közt a Metro és a Lidl –, hogy csak egy héttel később nyitnak ki vasárnap.

Nincs tömeges felmondás

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke, Sáling József érdeklődésünkre azt mondta, a legtöbben csak május 8-án fognak kinyitni, ugyanis sok esetben át kell alakítani a beosztást, új embereket kell felvenni. Emiatt szerinte nem állnak meg azok a híresztelések, hogy tömegesen felmondtak volna az alkalmazottak a szombaton életbe lépett változások miatt, ugyanis még az új beosztások sem készültek el, nincsenek konkrétumok, legfeljebb néhányan hagyták ott munkahelyüket.

A vasárnapi boltzár eltörlése kapcsán Sáling úgy fogalmazott, Európa legliberálisabb kereskedelmi törvénye lépett életbe hazánkban. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem a vasárnapi nyitva tartás megszüntetését akarják elérni, hanem a munka törvénykönyvének módosítását. Elmondta, a korábbi törvény által garantált öt vasárnapi nyitva tartás – az advent négy hétvégéje, valamint egy szabadon választott – esetén az alkalmazottak 100 százalékos bérpótlékot kaptak, a módosítás után viszont csak 50 százalék jár, noha a munkaadók elfogadták volna a pótlék korábbi mértékét.

Opcionális munkavégzés

Szeretnének egyeztetést a nyitva tartás szabályairól is – folytatta –, véleményük szerint ugyanis elég egy műszak az élelmiszer szakmában. Valamint szeretnék, ha a kismamák és a többgyerekes anyák számára nem kötelező érvényű, hanem választható lenne a vasárnapi munkavégzés.

Hírdetés

A szakszervezet egyébként vasárnap demonstrációt tartott Budapesten a Nemzetgazdasági Minisztérium épülete előtt, ahol egy hétpontos petíciót adtak át, melyen az említetteken túl szerepel a havi két vasárnapi pihenőnap garantálása, a munkaerő létszámának biztosítása, valamint a munkabérre rakódó, ésszerűtlen terhek csökkentése.

„A szabályokat jó lenne egyeztetni, ne legyen vad a verseny, egyébként ezt is támogatja a munkaadók egy része” – emelte ki Sáling, majd hozzátette, ebben a kérdésben azért megoszlik a vélemény, mert a hipermarketláncoknak és bevásárlóközpontoknak az az érdeke, hogy reggeltől estig nyitva legyenek, amíg vásárló van.

Így nyitottak ki

A Tesco önkéntesekkel oldotta meg az április 17-ei nyitva tartást, 200 százalékos bérpótlék fejében. Mivel a vasárnapi munka a heti negyven órán felül történt, ezért az érintett dolgozók a napibéren felül 100 százalékos túlórapénzt kaptak, 50 százalékos vasárnapi pótlékot, valamint további 50 százalékot adott a cég azért, hogy ösztönözzék az alkalmazottakat a vasárnapi munka elvállalására – mondta el Sáling. Az Auchannel kapcsolatban közölte, több áruházuk nem élt a korábbi törvényben foglalt, tetszőleges vasárnapi nyitva tartás lehetőségével, ezt használták ki az április 17-én nyitva lévő áruházak, mert bár a korábbi szabályozás az új rendszer szombati életbe lépésével érvényét vesztette, lehetőséget adott a boltoknak, hogy dolgozóikat a nyitva tartási idő változása, tehát vasárnap előtt hét nappal értesítsék a módosult munkaidőről. Ők a munka törvénykönyve változása előtti bérpótlékot kapták, 100 százalékot – magyarázta a KASZ elnöke.

Még mindig a szombat a legforgalmasabb

Kerestük az Auchant az április 17-ei nyitva tartással kapcsolatban. Válaszukban közölték, az óbudai, a fóti, a maglódi, a törökbálinti, valamint az egyik miskolci áruházuk kivételével vasárnap reggel nyolc és este nyolc óra között nyitva tartottak, de április 24-étől mind a 19 hazai áruház nyitva lesz vasárnaponként. Az érintett 14 áruház forgalma és vásárlószáma várakozásuknak megfelelően alakult – írták –, de továbbra is a szombat a legforgalmasabb nap áruházaikban.

A CBA részéről ugyanakkor azt közölték, az április 17-ei forgalom a boltzár bevezetése előtti vasárnapokhoz képest jelentősen kisebb volt. Esetükben a hálózat néhány üzlete nyitott csak ki vasárnap, és jövőben is csak azok az egységek lesznek nyitva, ahol az igények azt indokolttá teszik.

Kerestük az ügyben a Tescót, az ALDI-t, a Lidl-t, valamint a Penny Marketet, kérdéseinkre nem kaptunk választ.

A CBRE közleményében azt írta, az elmúlt tizenkét hónapban tapasztalható volt a kiskereskedelem erős bővülése és a budapesti plázák jelentős forgalomnövekedése, ugyanakkor a nagy bevásárlóközpontok pénteken és szombaton saját kapacitásukon túl működtek. Kákosy Zsolt, a CBRE ingatlanvagyon-kezelési üzletágának vezetője szerint a vasárnapi boltzár megszűnése tovább erősíti a kereskedők forgalmának és a látogatók számának növekedését 2016 során. Koroknai Szabolcs bevásárlóközpontokért felelős vezető pedig úgy fogalmazott, „a prosperáló bevásárlóközpontok valószínűleg visszatérnek a korábbi nyitvatartási rendhez, azonban a pénteki és szombati hosszított nyitva tartás várhatóan a jövőben is megmarad, mivel igen népszerűnek bizonyult”. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kevésbé látogatott központok esetében viszont a rövidebb vasárnapi nyitva tartás eredményezheti az optimális hatékonyságot.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »