Jobbik: Orbán Viktor nemzetárulást követett el!

Jobbik: Orbán Viktor nemzetárulást követett el!

A nemzeti párt „nyílt nemzetárulásnak” tekinti, hogy Orbán Viktor feltétel nélkül aláírta Ukrajna uniós társulási egyezményét – jelentette ki Szávay István, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinetének vezetője hétfői sajtótájékoztatóján. Autonómiát lehetett volna kérni cserébe, vagy legalább garanciákat arra vonatkozóan, hogy az új nyelvtörvény és a kisebbségi jogok nem lesznek hátrányosak a magyarokra nézve.

Március 21-én pénteken 28 EU-ország állam-, illetve kormányfője, valamint Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök aláírta az EU-ukrán társulási megállapodás politikai részét. A Jobbik szerint azzal, hogy Orbán Viktor bármilyen feltétel nélkül írta alá a papírt -így nem élve vétójogával-, egyet jelent a nemzetárulással. Szávay István jobbikos országgyűlési képviselő szerint a Martonyi János-féle magyar külügy száz százalékban kiszolgálja az Európai Uniót, mit sem törődve saját nemzeti érdekeivel.

Mint Szávay István emlékeztetett, a nemzeti párt egyik biztos programpontja az, hogy amennyiben Ukrajna vagy Szerbia uniós csatlakozásával kapcsolatban Magyarország élhet vétójoggal, úgy azt a határon túli magyar kisebbségek autonómiatörekvésének támogatására használná fel. A képviselő ugyanakkor már tavaly októberben rákérdezett -az akkor még korábbra tervezett- ukrán társulási megállapodás aláírására, és Orbán Viktor már akkor is közölte, hogy nem fog semmilyen feltételt szabni.

A Jobbik szerint ebből kiindulva -tette hozzá Szávay- szinte borítékolható, hogy amennyiben a Fidesz-KDNP-kormány marad az ország élén, úgy Szerbia esetében sem élnek majd hasonló lehetőséggel. Szávay emlékeztetett arra is, hogy a magyar miniszterelnök szerint az új ukrán kormány nem törölte el a magyarokat is érintő -de igazából soha be nem tartott- nyelvtörvényt, ezért nem akart élni semmilyen eszközzel. A Jobbik képviselője viszont elmondta, a törvény csak addig van hatályban, amíg az újat meg nem alkotják, az pedig az elmúlt hetek eseményeiből következtetve nem lesz túl pozitív a magyarságra nézve.

Hírdetés

Magyarellenes politikusok az élen

A Jobbik Nemzetpolitikai Kabinetének vezetője szerint sokat mondó dolog az is, hogy a magyarellenes megnyilvánulásairól ismert soviniszta Szvoboda (Szabadság) párt egyik vezetője, Oleh Kucin az új ukrán kormány kárpátaljai kormányzóhelyettesévé lett kinevezve. Szávay István emlékeztetett arra is, hogy nemrég újra felgyújtották a vereckei honfoglalási emlékművet, ellenére annak, hogy a korábbi támadások miatt már kamerák figyelik azt. Sőt: az egyik támadás mögött pont az a Kucin állt személyesen, aki most a kárpátaljai magyarság felett uralkodhat kormányzóhelyettesként.

„A rendszerváltás utáni legkártékonyabb külügyminiszter” – mondta Szávay István Martonyi Jánosra, aki a jobbikos képviselő szerint hazudott, amikor azt nyilatkozta, a kárpátaljai magyarok nem is akarnak autonómiát. Hozzátette: a Külügyminisztériumnak Kucin kinevezésére sem volt szava, ahogy azzal sem törődött, hogy a magyar kisebbséget a jövőben is hagyják ki a katonai sorozásokból. Szávay István a „hazugságok sorolása” közben kitért arra is, nem igaz Németh Zsolt külügyi államtitkár nemrégiben Beregszászon tett azon kijelentése sem, hogy a magyar kormány a kárpátaljai magyarság mögött áll – hiszen ezt a most történtek is cáfolták, vélekedett.

A képviselő kijelentette, hogy a Jobbik fenntartja korábbi álláspontját, és továbbra is a magyar-ruszin autonómiatörekvések mellett állnak, álláspontjuk szerint Kárpátalja autonómiáján belül egy Beregszász központú magyar autonóm körzetnek kell létrejönnie. Mint mondta, a Jobbik kormányra kerülése esetén ugyancsak fontosnak tartaná a jószomszédi viszony kiépítését, ugyanakkor elsődleges szempontnak a határon túli magyar kisebbségek jogérvényesítését tekintik.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »