Jobbik: legyen kötelező tárgy a trianoni tragédia is a Pázmányon

Jobbik: legyen kötelező tárgy a trianoni tragédia is a Pázmányon

Miután Pázmány Péter Katolikus Egyetem vezetője korábban azt jelentette be: kötelező tárgy lesz a holokauszt története szeptembertől, a Jobbik egy kiegészítő javaslattal élt: legyen a trianoni tragédiája is az.

Miután Pázmány Péter Katolikus Egyetem vezetője, Dr. Szuromi Szabolcs korábban azt jelentette be: kötelező tárgy lesz a holokauszt története szeptembertől, a Jobbik egy kiegészítő javaslattal élt: legyen a trianoni tragédiája is az.

Kötelező tanegységgé tenné a trianoni tragédia oktatását a Jobbik a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, ezt levélben kezdeményezték az intézmény rektoránál – mondta keddi, Budapesti sajtótájékoztatóján Vona Gábor pártelnök és Dúró Dóra, az Országgyűlés kulturális bizottságának jobbikos elnöke.

Vona Gábor szerint a fiatalok tájékozatlanok „a magyar történelem legsúlyosabb tragédiájának” kérdésében, ennek kapcsán megemlítette az N1TV összeállítását is. Hangsúlyozva a XX. század történelmi tragédiáinak kibeszélését, megjegyezte: a kötelező tanegységek bevezetése nem a legalkalmasabb formája ennek, de miután az egyetem ezen traumák orvoslására ebben az irányba tett lépést, a következetesség végett választották ezt a megoldást. Bízott abban, hogy ha más egyetemek is hasonló lépésekre készülnek, már „csomagban” gondolkodnak a történelmi eseményekről.

Dúró Dóra hozzátette: a kezdeményezéssel a határon túli magyarok számára is újabb gesztust kívánnak tenni. Hangsúlyozta annak fontosságát is, hogy a nemzetpolitika az oktatásban is megjelenjen. Bízott abban, hogy az ügyről személyesen tárgyalhatnak majd Szuromi Szabolcs rektorral.

Hírdetés

(fotó: Béli Balázs / Alfahír)

A rektornak címzett levél felhívja a katolikus felsőoktatási intézmény figyelmét arra, hogy az “országcsonkítás az évezredes egyházszervezetet is súlyosan roncsolta” és az új idegen hatalmak a magyarság kétségbeesését “az egyedül lelki támaszt nyújtó egyház sanyargatásával igyekeztek tovább fokozni.”

Íme a dokumentum teljes tartalma, amit egyrészről Vona Gábor, a Jobbik elnöke, másrészről Dúró Dóra, a az Országgyűlés Kulturális Bizottságának az elnöke jegyez:

„Tisztelt Rektor Úr!

Az 1920. június 4-én kényszerűségből aláírt trianoni békediktátum tragikus sokkot jelentett az egész magyarság számára. A Szűz Máriának ajánlott Szent István-i állam szétesett, területeinek nagy része idegen megszállás alá került. Az országcsonkítás az évezredes egyházszervezetet is súlyosan roncsolta; az új idegen hatalmak a teljes jogfosztottságot és súlyos üldöztetést elszenvedő magyarság kétségbeesését az egyedül lelki támaszt nyújtó egyház sanyargatásával igyekeztek tovább fokozni.

A magyar történelem számos tragédiája bebizonyította, hogy hazánk életében az emlékezésnek és emlékeztetésnek kiemelt jelentőségűnek kell lennie. Magyarország széles közvéleménye megtapasztalhatta, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem vezetése mélyen elkötelezett történelmi eseményekről történő kiemelt jellegű ismeretátadás iránt. Az Egyetem nyitottságát látva tisztelettel kérjük Rektor Urat, hogy személyes találkozáson biztosítson számunkra alkalmat tájékozódnunk a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen kötelező tanegységként elvégzendő, Trianon tragédiáját feldolgozó tárgy bevezetésének lehetőségéről.

Egyetemvezetői munkájához ennek szellemében is kérjük a Szentlélek megvilágosító erejét és áldását!”


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »