Jobbik-közeli alapítványé egy putyini propagandalap

Jobbik-közeli alapítványé egy putyini propagandalap

A Karpathir.com-ról van szó, amelynek kárpátaljai szinten jelentősnek mondható az olvasottsága. Álneveket használó hírgyártók szerkesztik.

A karpathir.com tavaly óta olvasható kárpátaljai híroldalt a 444.hu információi szerint olyan hírgyárosok szerkesztik, akik neve kárpátaljai körökben tökéletesen ismeretlen, illetve egyenesen nem is létezik. Ismert: Kárpátalján alig él több magyar, mint Nyíregyházán. Az ügyet feltáró hírportál azt is megjegyzi, „nyilvánvaló orosz propagandacikkek” szerepelnek a Kárpáthíren, és amellett sem megy el, hogy tulajdonosa egy Jobbik-közeli kalocsai alapítvány.

Az online híroldal őse eredetileg a kárpátaljai Nagydobrony község híroldalaként indult. Nagydobrony a régió legnagyobb magyarlakta falva, az 5600 lakosának még ma is 90 százaléka magyar. Az oldal ekkor még ritkásan frissült, helyi források egybehangzó visszaemlékezése szerint ezzel együtt visszatérően közölt kőkemény orosz propagandacikkeket és uszító, dezinformációs anyagokat. A kiadvány 2014 őszének elején aztán új kézbe került, később átnevezték Kárpáthírre, és elkezdett jóval sűrűbben frissülni. Ekkor még továbbra is harcias ukránellenes uszításban és orosz álhírekben utaztak, aztán – mint a 444.hu írja – fokozatosan enyhítettek a hangvételen, hogy a főszerepet a helyi magyar érdekvédelmi és politikai szervezetek elleni támadások vegyék át úgy, hogy az ott élő nemzetiségek egymás ellen hergelése azért megmaradjon.

Hírdetés

A 444.hu a közelmúltban kárpátaljai újságíróktól érdeklődött a „kollégák” kilétéről, a Magyar Újságírók Kárpátaljai Szövetségétől viszont megkapta a várt tájékoztatást: az impresszumban található személyekkel eddig nem találkoztak és nem hallottak róluk.

A Kárpáthír domain tulajdonosa 2014 szeptembere óta egy bizonyos Magyar Szív – Magyar Szó Alapítvány Kalocsáról, a kuratórium elnöke Bencsik János – nem az ismert fideszes parlamenti képviselő, hanem a valamivel kevésbé ismert, de HÖK-ös botrányokról szóló régebbi cikkekből esetleg ismerős jobbikos médiapolitikus, Szávay István jobbikos alelnök-képviselő munkatársa, egyesek szerint jobbkeze. Mint az napok óta köztudomású, Szávay azok közé a radikálisabb Jobbik-alelnökök közé tartozik, akiket Vona pártelnök most ki akar szorítani a vezetésből. Szávay az ügyben elhárította a 444 megkeresését. Bencsik viszont azonnal elismerte a kapcsolatot a Kárpáthírrel, büszkén vállalja is a kapcsolatot, és azt is, hogy más, határon túli magyaroknak szánt portállal állnak partneri viszonyban.

A portál álnéven szereplő főszerkesztője később azt is elismerte, az ő „Kovács Emilje” mellett a többiek sem saját nevükön szerepelnek, ennek az az oka, hogy Kárpátalján nem ildomos saját néven alkotni, mindenki potenciális egzisztenciális veszélyben van, aki vállalja, hogy a budapesti kormányhoz nem igazodó felületen publikál.

A Kárpáthír – mint a 444 írja – sorozatban közölt nyilvánvalóan orosz érdekeket szolgáló, illetve szándékosan hisztériakeltő álhíreket, ezt cikkében több példával is igyekszik alátámasztani.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »