Jobban teljesítő napelemekre vágyott, jó hírt kapott!

Jobban teljesítő napelemekre vágyott, jó hírt kapott!

Share 0 Tweet 0 Share Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Három vállalat – köztük az amerikai székhelyű Sol Clarity startup – olyan elektrodinamikus rendszerekkel kísérletezik, amelyek víz nélkül, minimális áramfelhasználással tisztíthatják meg a napelemeket – írja a PV Magazine. A Sol Clarity egy úgynevezett elektrodinamikus képernyőt (EDS) hozott létre, amely statikus töltéssel tölti fel a porszemcséket, majd elektromágneses hullámmal lesöpri azokat a napelemekről. A vállalat jelenleg befektetési partnereket keres, a technológiát pedig egy közösségi napenergia-projektben teszteli az Egyesült Államok északkeleti részén. A rendszer működéséről videót is készítettek, ezen az látható, ahogy bekapcsoláskor a por hirtelen leesik a panelekről. Az amerikai vállalat az EDS-anyagát egy közösségi napelemes létesítményen próbálta ki, amely a fejlesztő Nexamp tulajdonában van. Később újabb kísérleteket végeztek egy chilei létesítményben, jövőre pedig az Engie tulajdonában lévő kaliforniai erőműben tervezik alkalmazni a technológiát. Az induló vállalkozás két állami finanszírozású csoporttól, a Mass Ventures-től és a Massachusetts Clean Energy Center-től (MassCEC) kapott támogatást. A Nexamp telephelyén a Sol Clarity 11 teljes méretű, EDS-rendszerrel felszerelt napelemtáblát telepített tápdobozokkal és komplex áramkörökkel együtt. Egy 2018-as dokumentum alapján a Sol Clarity arra számít, hogy az EDS-rendszer naponta egy-két percig fog működni. A jelentés becslése szerint naponta körülbelül 500 napelemmodul tisztítható mindössze 1 kilowattóra villamos energiával.

A termék, amely gyárban telepíthető vagy a helyszínen utólagosan felszerelhető, két vagy négy rétegből, valamint egy tápdobozból áll. A gyárilag telepített rendszer egy optikailag tiszta ragasztóréteget, illetve egy dielektromos réteget tartalmaz, amelyben a nyomtatott elektródák találhatóak. Az utólagosan felszerelhető változat két további réteggel egészül ki, amelyek elválasztják a nyomtatott elektródákat a felső dielektromos rétegtől.

Egy másik EDS-vállalat, a CleanFizz Szaúd-Arábiában végzett teszteket, amelyek azt mutatták, hogy termék képes eltávolítani a napelemek szennyeződési veszteségének több mint 95 százalékát. A cég nemrég jelentette be, hogy 2023 végén lezárult egy 1 millió dolláros befektetési kör, és most 50 millió dollárt keres egy 300 megawattos gyártóüzem építéséhez Svájcban.

Hírdetés

 

Kép: Sol Clarity

 

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »