„Jobb lesz, ha hozzászoknak a rendőrállamhoz!”

Hiába a hideg novemberi este, hiába a havas eső: a budai Vár akkor is csak a budai Vár. A látvány, a kilátás kárpótol minden kellemetlenségért. A Dísz tér felé igyekeztünk a Magyar Nemzeti Galériából, ahol éppen véget ért a Textúra című előadás-sorozat. A produkció keretében magyar írók készítettek szöveget egy-egy híres festményhez, amelyet színészek az adott műalkotás előtt adtak elő a közönségnek (hamarosan be is számolunk róla – a szerk.). Az esztétikai élmények után a panoráma már-már szinte giccsessé varázsolta a kedd estét.

A Sándor-palota előtt aztán gyorsan visszatértünk a magyar valóságba. Két hölgy, akik szintén a Nemzeti Galériából igyekeztek hazafelé, az egykori Karmelita-kolostor irányába szeretett volna átvágni a Dísz térhez. Hirtelen eléjük pattant a palota előtt strázsáló őr, és felszólította őket, hogy forduljanak vissza, a köztársasági elnök rezidenciája előtt nem lehet sétálgatni. A két hölgy azonban ragaszkodott az útvonalhoz.

Rövid vita kezdődött tehát, amelynek végén az őr hangosan kérdőre vonta a renitens gyalogosokat, akik azt felelték neki, hogy azért vitatkoznak vele, mert nincsenek hozzászokva a rendőrállamhoz.

Hírdetés

„Akkor jobb lesz, ha újra hozzászoknak”

– kiabálta magából kikelve az őr. Majd feldúltan visszatért az őrbódéjába. Az eset szem- és fültanúit érthető módon meglepte az eset, a megdöbbenéstől kevesen szólaltak meg, csupán egy férfi dörmögött valami olyasmit, hogy talán nem szerencsés rendőrállamot kiáltani Áder János hivatala előtt. Egy pillanatra mindenkit csontig átjárt a novemberi fagy, majd siettünk tovább, hogy elérjük a 16-os buszt.

(Megkerestük az ügyben a Köztársasági Elnöki Hivatalt, kíváncsiak voltunk a véleményükre. Amint válaszuk megérkezik, frissítjük a cikkünket.)

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »