Jó sztorik vannak az orosz kötvénypiacon

Jó sztorik vannak az orosz kötvénypiacon

Alacsony az orosz infláció, az ország makrogazdasága stabil, és ez optimizmusra ad okot. Sok a jó sztori, különösen a kötvénypiacon.

Rekordmélységben stabilizálódott az orosz infláció: decemberben 2,5 százalékos éves bázisú drágulást mért a statisztikai hivatal. Ez egyrészt a legalacsonyabb adat 1991 óta, mióta van egyáltalán hasonló kimutatás, másrészt messze a jegybank 4 százalékos célja alatt van. A részletes adatsor szerint az inflációt az élelmiszerek, a közműárak és a közlekedési költségek nyomták felfelé, míg a ruházkodás, a háztartási felszerelések és az alkoholok ára lefelé.

Az orosz jegybank tehát hiába kezdett kamatcsökkentési ciklusba, a fogyasztói árszint változása nem jutott a kívánt tartományba. A lapunknak korábban nyilatkozó szakértő szerint egyrészt hiába növekedtek tavaly a bérek, a nyugdíj és egyéb szociális juttatások reálértéke esett, másrészt több szektorban az államilag szabályozott áremelkedés lassította a drágulást.

Az orosz makrogazdaság ettől függetlenül stabil, és hacsak nem jön valamilyen váratlan politikai, geopolitikai esemény, az is marad az idén – mondta lapunknak Boér Levente. Az OTP Bank portfóliómenedzsere szerint jó sztorik vannak most Oroszországban, különösen a kötvénypiacon. A reálhozam nagyon magas, a tízéves államkötvény hozama 7,5 százalék közelében van – hangsúlyozta, majd hozzátette: kényelmes a költségvetési helyzet, és stabil a makrogazdaság, ez pedig kedvez a kötvénypiacnak.

Hírdetés

A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a rubel nagyon olcsó, főleg az olajárhoz képest. A mostani, 60-65 dolláros olajár mellé a dollárral szembeni 57-es keresztárfolyamon álló rubel talán még kedvezőbb az orosz exportőröknek, mint a 100 dollár fölötti olajárhoz párosuló 30-as kurzus alatt álló rubel – mondta Boér. Ráadásul a gyenge rubel versenyképessé tette az orosz munkaerőt, ami azért fontos, mert a szankciók miatt több területen önellátó lett a gazdaság, mivel helyettesíteni kellett az importot. A külföldi cégek a szankciók miatt kiszorultak a piacról, a lehetőséghez jutó orosz vállalatokon pedig érezni a fejlődést – vélte a szakértő.

Az erős makró miatt azonban a rubel megerősödhet, amit a jegybank vélhetően nem akar, a kamatcsökkentéssel is a gyengítés felé kívánt hatni – vélte Boér. Hozzáfűzte: elég konzervatív az orosz jegybank, egyetlen másik feltörekvő országban sincs olyan magas reálhozam, mint Oroszországban. A portfóliómenedzser optimista, leszögezte: a jó kötvénypiaci sztori magával húzhatja a részvénypiacokat is. A befektetők gyakran azt hiszik, hogy az orosz vállalati flotta egyenlő a nagy és kevéssé hatékony állami cégekkel, hisz az olyan vállalatok, mint a Rosznyefty vagy a Gazprom, gyakran nemzetgazdasági érdekből teljesítenek piaci alapon meg nem térülő befektetéseket.

Ám emellett van sok magánkézben lévő, rendkívül versenyképes cég is, valamint az állami vállalatok sem mind pénznyelők. A szakértő példaként hozta a jegybanki tulajdonban lévő Sberbankot, amely technikai felszereltségének és infrastruktúrájának köszönhetően modernebb, mint a legtöbb európai hitelintézet.

Boér azonban a kockázatokra és negatívumokra is felhívta a figyelmet. Hiába stabil a makrogazdaság, pusztán ezeken az alapokon nem indul meg a növekedés. Ráadásul amíg ez a rezsim van hatalmon, lehet, hogy nem is fog, épp ezért várja a piac reménykedve a politikai híreket. Vannak olyan hírek, hogy Putyin talán reformokat akar, és az is lehet, hogy Dmitrij Medvegyev helyett új ember érkezik Putyin mellé a miniszterelnöki székbe.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »