Jó napot, győzni jöttünk. A szlovákok sorra nyerik a magyar tehetségkutatókat

Jó napot, győzni jöttünk. A szlovákok sorra nyerik a magyar tehetségkutatókat

Nem magyarországi származásúak, sőt még magyarul sem tudnak, mégis megnyerik a magyar tehetségkutató műsorokat. Amellett, hogy platinalemezek tulajdonosai, teltházas koncerteket adnak, a magyar nyelvű dalaikat pedig több millióan tekintik meg a YouTube-on. Sőt, még a magyaroknál is jobban főznek. Mi áll a szlovákok sikerének hátterében? Erre a kérdésre keresi a választ a SME napilap honlapján megjelent cikk.

Van valami speciális ezekben a szlovákokban, hiszen anélkül, hogy ismernék a magyar nyelvet mégis sorra nyerik a magyarországi tehetségkutatókat. Szlovákokban… Rögtön megüti a fülünket ez a „szlovákozás“, hiszen nem is szlovákokról, hanem (az esetek többségében) szlovákiai magyarokról van szó (kivételt képez Peter Šrámek, aki valóban nulla magyarnyelv-tudás nélkül, szlovákként kezdte pályafutását). Felmerül bennünk a kérdés, vajon a szlovákiai magyarok „szlovákká“ avanzsálódhatnak, ha Szlovákiából érkezvén sikereket érnek el határainkon kívül? A kérkedéshez és a mellveregetéshez már a Szlovákiából származó szlovákiai magyar is megteszi? Ha felvágni és hencegni kell, akkor a győzelem mámorában hirtelen minden sikeres szlovákiai magyar szlovákká válik, csak azért, hogy a szalagcímek eladhatóbbá tegyék a szlovák lapokat?

Más tollával ékeskedni…

Magyarul sem tudnak, mégis megnyerik a magyar tehetségkutatókat“. Peter Šramek igaz eleinte nem sokat tudott magyarul, de Takács Nikolas, Ricco és Claudia vagy Tatai Róbert sikert arathatott volna anélkül, ha nem beszéli a magyar nyelvet? Minden bizonnyal a SME-ben megjelent cikk írójának fogalma sincs arról, hogy Szlovákiában élnek magyarok is, a szlovákiai magyarok pedig igenis beszélnek magyarul. Vagy ha van is fogalma róla, inkább nem vesz róla tudomást, hiszen más ellopott tollával könnyebb ékeskedni.

A SME először a vágsellyei származású, magyarul kezdetben egyáltalán nem tudó Péter Šrámeket veszi górcső alá. Šrámek azért jelentkezett a magyarországi Rising Star zenei tehetségkutató műsorba, mert a szlovák tehetségkutatókban sorra érték a sikertelenségek. Annak ellenére, hogy a hazai zsűrinek tetszett, sosem került képernyőre. „Nálunk úgy működik ez az egész, hogy ha nem nyered el a tetszését egy rendezőnek, akkor a többinél sem lesz esélyed“ – mondta Šrámek.

Magyarországon az emberek nem foglalkoznak azzal, hogy valaki Szlovákiából jött. Soha nem mondtak egyetlen rossz szavat sem a szlovákokra. Épp ellenkezőleg. Igyekeztek, hogy segítsenek nekem“ – emlékszik vissza a három évvel ezelőtti történésekre Peter Šrámek.

A műsor készítői valóban mindent megtettek azért, hogy segítsenek Šrámeknek. Az első élő adásban feliratoztak neki, míg a másik adás során az édesanyja tolmácsolta neki a zsűritagok véleményét. A többi élő adásban Šrámeknek már egyedül, feliratok nélkül kellett helytállnia, a zsűri szavait pedig édesanyja emlékezetből fordította. A beszéddel ellentétben énekelni csaknem tökéletesen megtanult magyarul.

A műsorban való szereplése óta eltelt három év, ám Magyarországon továbbra is keresett fellépőnek számít. Egy platina- és két aranylemez büszke tulajdonosa, s mindemellett már az anyuka tolmácsolására sincs rászorulva.

Tehát azt, akit egykor a szlovák tehetségkutatók többszöri próbálkozás után is érdektelennek tartottak és félre dobtak, azt Magyarországon sikeres előadóként ünneplik. Ez pedig nem csak Šrámekre igaz.

Hírdetés

A szlovák tehetségkutatóban még vizet sem adtak

Šárközi „Ricco“ Richárd és Farkaš Claudia először a szlovák zenei tehetségkutatón szeretett volna áttörő sikert aratni. 2014-ben a hazai X-Faktor döntőjébe jutottak, ám az álmok itt gyorsa derékba is törtek, nem beszélve a németországi tehetségkutatóról, ahol még a döntőig sem jutottak el. Ezután jött az ötlet, hogy szerencsét próbálnak a magyarországi X-Faktorban. S mi következett? Jöttek, láttak, győztek.

Riccot és Caludiát Magyarországon több meglepetés is érte. Az első ilyen meglepetést a kerekesszék okozta, amibe Ricco 2009-es autóbalesetét követően kényszerült. Egy tehetségkutatón egy kerekesszékben megjelenő énekes háromféle reakciót válthat ki a nézőkből: vagy észre sem veszik, vagy a legtöbb hasznot próbálják belőle kihúzni, vagy megtiltják a használatát.

A magyarok elutasították, hogy kerekesszékben énekeljek, mert azt szerették volna, ha az emberek a hangomra és a dalra koncentrálnak, nem pedig a tolószékemre. Szlovákiában megkövetelték a kerekesszéket, hiszen az emberek érzelmeire akartak rájátszani. Nálunk az a német az uralkodó, miszerint egy betegségből a lehető legtöbbet kell kihozni“ – mondta Ricco, majd hozzátette:

A magyarok pozitívan viszonyulnak a szomszédos országokhoz

2008-ban István Habodász Slovensko má talent című tehetségkutatóban való szereplése után Paľo Habera azt találta mondani, hogy nem tud elképzelni olyan szlovák embert, aki napjainkban egy magyarországi tehetségkutatón venne részt.

Nos, a szlovákokkal ellentétben a magyarok igenis pozitívan viszonyulnak a szomszédos országokhoz. Annak ellenére, hogy a legjobb kapcsolatokat a nyugati szomszédaikkal ápolják, a 2016-os évvel ellentétben 2017-ben a szlovákok is egyre jobb helyezést értek el.

A SME feltette azt a kérdést, miszerint lehetséges-e lenne, hogy egy hasonló magyar énekesi tornádó végigsöpörjön Szlovákián? Laco Lučenič, aki egykoron a fiatal énekesek sorsáról döntött a szlovák tehetségkutatókban, úgy véli, hogy erre nincs esély. „Ez nem olyan egyszerű, hiszen a Magyarországon élő szlovák kisebbség máshogy viselkedik, mint a Szlovákiában élő magyar kisebbség“.

Peter Šrámek szintén azt a nézetet képviseli, miszerint egy szlovák nyelvet nem beszélő magyar embernek esélye sem lenne a szlovák tehetségkutatókban. „Nem tudom elképzelni, hogy egy magyar nyerne Szlovákiában“ – mondja.

Nos tehetségkutatók és csúsztatások ide vagy oda, úgy látszik a szlovák sajtóban a siker szlovákká avat.

Sme.sk/Körkép.sk/TH

Nyitókép: Karsay Katalin


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »