Jó lenne, ezt a sok tablót hazavinni!

Jó lenne, ezt a sok tablót hazavinni!

Jó pár éve Laczkó Gábor a szőgyéni Csongrády Lajos Alapiskola történelmi lépcsőit készítette társával, és pihenésképpen tablókat nézegettek. Gábor fejében ekkor született meg a címben szereplő gondolat és vele a könyv terve. Segítőket szerzett és ma már a kezünkben tarthatjuk a Tablók Könyve – Szőgyéni iskolatörténet című kiadványt.

Az iskola igazgatója Szarka Andrea írja a könyv előszavában, az intézmény történetét tablókon keresztül bemutató kiadvány nagyszerű kordokumentum, különleges szőgyéni arcképcsarnok. Benne lapozgatva a tablók megelevenednek, minden portré mögött tucatnyi történet bújik meg. Hogy ez mennyire igaz, azt magam is igazolhatom, hiszen barátnőmmel hosszú ideig élvezettel keresgéltünk benne.

Laczkó Gábor, a könyv szerzője elmondta, Nyitrai Norbert iskolagondnok különlegesen bánik a tablókkal, számontartja őket, s annak ellenére, hogy pár darab hiányzik, párját ritkító, egyedi a gyűjtemény.

– Semelyik iskolában nem láttam ennyi tablót, katonás rendben három emeleten, de senki se tudja hosszasan nézegetni a tablókat az iskolában, ezért gondoltam, le kéne ezeket fényképezni és könyvbe rendezni – idézi a kezdeteket Gábor, aki szakmáját tekintve kiadványok grafikai előkészítésével foglalkozik.

Hírdetés

Asztalos Árpád naszvadi fényképészt kérte fel a tablók lefényképezésére. Mivel a tablók szétszedése és a védőüveg eltávolítása szóba se jöhetett, így az üveg okozta tükröződéseket különleges megvilágítási technikával exponáláskor kellett eliminálni. Hatvankét tablót fényképeztek le, hatot pedig régi fényképek alapján sikerült digitalizálni. Azoknál az évfolyamoknál, ahol nem volt fellelhető tabló, Gábor igyekezett azokat csoportképekkel helyettesíteni.

– Mivel úgy gondoltuk, hogy a tablók reprodukcióinak lapozgatása egy idő után unalmassá válhat, jött az ötlet, hogy minden tabló mellé legyen egy plusz oldal, amely legfeljebb négy fotót tartalmaz az adott korosztály egyes évfolyamaiból. Ez rendkívüli módon bonyolította a munkát, hiszen rengeteg anyagot kellett begyűjteni és digitálisan feldolgozni. Az egyes évfolyamok közti diákmigrációt figyelmen kívül hagytam – nyomon követése lehetetlen vállalkozás lett volna. Ha valamelyik diák bármilyen okból nem került rá a tablóra, még mindig van rá esély, hogy felfedezze magát az egyes osztályképeken – mesélt a könyv születéséről Laczkó Gábor.

Hozzáfűzte, később jött a történelmi rész gondolata, amely a szőgyéni iskola történetét tárgyalja. A szöveg megírására Telekesi Gábort kérte fel, aki annak a Gábris József esztergomi történésznek a veje, aki megírta Szőgyén község történetét. Apósa gyűjtéséből és saját kutatásai alapján kitűnő összefoglalást írt az iskolák történetéről. Ebből azt is megtudhatjuk, hogy az 1900-as évek táján Szőgyén volt a legnagyobb diáklétszámú iskola a környéken, 550 tanulóval. És hogy a jelenlegi diákok se maradjanak ki a tablók könyvéből, mind a kilenc osztály csoportképe is belekerült a kiadványba.

A szép és jó minőségű könyv szolgáljon mindenki örömére, aki kötődik a szőgyéni iskolához.

Megjelent a Magyar7 hetilap 23. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »