Jó kampányjelszavak

Jó kampányjelszavak

A Nemzeti Liberális Párt ilyenszerű szöveggel: Szavazzon pártunkra (vagy álljon bele), kis fizetéséből (vagy kis nyugdíjából) sokkal többet megengedhet magának, mint eddig! Pártunk egyik alelnökének (a négyből), Iulian Dumitrescunak, aki Prahova Megye Tanácsának elnöke is, csak (csekélyke) 2700 eurós fizetése van, mégis tud 8000 euróért egy 800 négyzetméteres lakást bérelni, és felesége 250 ezer eurós Lamborghini Urus autóval furikázik. Szavazzon ránk, és akkor önnek sem kell 29 négyzetméteres garzonlakásban nyomorognia, és megengedhet magának legalább egy új Daciát (vagy egy használt Škodát, Volkswagent). Alelnökünk olyan helyekre jár üdülni, mint Dubaj, Abu-Dzabi, Maldív-szigetek, Capri. Ha ön minket választ, majdnem olyan lehetőségei lesznek, mint a tanácselnöknek, aki sokkal többet tud költeni, mint amennyit keres. Ha olyan távoli helyekre nem is, mint Dumitrescu úr, de legalább Mamaiára elmehet!

Iulian Dumitrescut most éppen a korrupcióellenes ügyészség gyanúsította meg azzal, hogy 16 millió lej megvesztegetési pénzt kapott (egy 47 milliós összegből). Másfél év alatt szűk 600 ezer eurót költött üdülésekre és luxustermékekre. Sógora sem állhat rosszul anyagilag, ha a tanácselnök feleségének 29 300 eurós órát vásárolt. Jó reklám egy ilyen alelnök a pártnak, bár közös képeiket az erős emberek – az államfő Iohannis, a pártelnök Nicolae Ciucă vagy a fő hangadó, Rareș Bogdan – inkább rejtegetnék. Pedig utóbbi megmondta, hogy az eset egyáltalán nem befolyásolja a párt népszerűségét (mondhatta volna azt is, hogy jó reklám). Ennek ellenére Dumitrescu úr lemondott pártbéli funkcióiról. Eddig kétmandátumnyit szenátorkodott, először Călărași, majd Prahova megyében, és pártja egyik legbefolyásosabb embere (volt?). 2022-ben eladott két területet, egyiket majdnem egymillió euróért, a másikat 775 ezer lejért. (Reklám: Ha önnek nincs ilyen értékes földje, esetleg eladhatja a sírhelyét – ha van –, amiért szintén szép pénzt kaphat!)

A Szociáldemokrata Párt (PSD) botoșani-i polgármestere, Andrei Cosmin szintén a pártját reklámozza azzal, hogy valakinek, „akivel közeli viszonyban” volt, segített egy versenyvizsgát megnyerni úgy, hogy közölte vele a vizsgatételeket. Így már most a szociáldemokraták is kampányolhatnak azzal, hogy: Szavazzon ránk, ha egy jó beosztást akar elnyerni. Semmit nem kell tennie, csak jóban lenni egy PSD-s polgármesterünkkel, és a siker garantált!

Ezt a reklámarcot most igazságügyi felügyelet alá helyezték. Pártbéli funkcióiból ő függesztette fel magát, mert ő a megyei PSD vezetője is. Az egész onnan indult, hogy a férj, akinek neje megnyerte a versenyvizsgát, igen féltékeny volt, és feljelentette a polgármestert. Nem hiába mondják, hogy veszélyes a zöld szemű szörny, a féltékenység. A feleség különben – férje állítása szerint – beadta a válókeresetet. Szintén a férj nyilatkozta: biztosan szerelmes természetű a polgármester, hiszen teleültette a várost kedvenc virágaival.

Hírdetés

A PSD-s miniszterelnök, Marcel Ciolacu is elkezdte a választási kampányt. A magyaroknak a miheztartás végett még egyszer (de nem utoljára) tudomásukra hozta, hogy Erdély igenis román föld! Ezzel biztosan el akarja halászni George Simion és Șoșoacă asszony pártjai elől a szavazatokat. Aztán, ha élesedik a harc, egyebeket is mond majd rólunk, mert nagy foltnak érzi a nevén azt, amivel egy nap az elnök Iohannis vádolta meg (hogy el akarja adni Erdélyt a magyaroknak). Mint mondta, az édesanyja könnyekkel a szemében kérdezte tőle: vajon most börtönbe csukják hazaárulásért? Nehéz az ilyent elfelejteni.

Most júniusban európai parlamenti választások lesznek. Mindkét párt, sőt, mások is az előbb felsorolt jelszavakkal próbálja szavazásra buzdítani a jó népet. Az sem lenne rossz felhívás, hogy: Szavazzanak ránk, hogy Brüsszelbe mehessünk! Ígérjük, hogy ott majd mindennel egyetértünk, és akkor Románia annyi pénzt fog kapni, amit – mivel nem tudunk elkölteni se – mi majd ellopunk és szétosztjuk önök között! Ez utóbbit, a szétosztást (számos más ígérettel együtt) persze szintén elfelejtik majd betartani.

 

Borítókép: Iulian Dumitrescu, aki kicsiből is remekül kijön. Fotó: Facebook / Iulian Dumitrescu


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »