Jó írás az Origón!

Jó írás az Origón!

Egy jó írás az Origóról:

Macron feltételezett homoszexualitásáról írt nyílt levelet az egyik legismertebb francia filozófus

Michel Onfray filozófus a francia hagyományokban nagyon népszerű és gyakran alkalmazott úgynevezett pamfletszerű nyílt levelet intézett Emannuel Macronhoz. Ahogy a felvilágosodás idején Voltaire is gyakran nyúlt a szatíra közkedvelt eszközéhez. Az egyik legismertebb francia filozófus annak apropóján írt nyílt levelet, hogy Macron a Kis-Antillákon, az egykori francia gyarmatokon félmeztelen fekete fiatalembereket átölelve fotózkodott, az egyik félmeztelen fiúról kiderült, hogy elítélt bűnöző, sőt, a fotózkodás másnapján kirabolt egy ékszerboltot. A másik félmeztelen fiú pedig trágárkodik a képen, középső ujját mutogatja. A botrányos fotók után Michel Onfray – a konzervatív hetilap, a Les valeurs actuelles megfogalmazása szerint – Macron feltételezett homoszexualitásán gúnyolódik.

Michel Onfray egyébként alapvetően baloldali filozófus, magát ateistának és hedonistának vallja. Könyvei példátlanul jól fogynak Franciaországban, korábban professzor volt a caen-i egyetemen. A baloldal azután vetette ki magából, amikor a politikai korrekt beszéd ellen kezdett esszéket írni. 

A nyílt levelet Onfray saját weboldalán fel is olvasta, ezután kapott igazán nagy visszhangot a levél. Súlyos kritikával illeti Macront Saint-Martin szigetén tett látogatása miatt, elsősorban a helyiekkel folytatott rendkívül közvetlen viszonyát kifogásolja.

Azért is tartja nagyon furcsának Macron közvetlen, „zavarba ejtő” viselkedését, mert Macron korábban kioktatott egy kisiskolást, aki kedvesen Manunak szólította, hogy őt nem lehet így hívni. Őt köztársasági elnök úrnak kell szólítani.

Saint-Martin szigetén viszont nem zavarta az emberek közelsége, közvetlensége. Sőt.

Az a sugárzó mosoly, amelyen látszik, milyen kielégült vagy.

Onfray Macron elmúlt időszakban elkövetett esztelen lépéseit, mint a Benalla-ügyet, vagy Las Vegas-i éjszakáját, egyszerűen „fenékbe dugott ujjnak” minősíti.

Öt ujj, Macron öt súlyos bűne, ezt mondja Onfray. Ezek a következők:

1. Hogyan vált milliomossá Macron, mint bankár.

2. Las Vegas-i éjszaka: szocialista gazdasági miniszter korában Macron közpénzen őket csodáló üzletembereket utaztatott ki egy gazdasági kiállításra, még 2016-ban.

3. A szadista testőrparancsnok, Benalla ügye, itt különösen a páncélszekrényből eltűnt iratok sorsáról érdeklődik a filozófus.

Hírdetés

4. A Macron ellen könyvet író, legismertebb francia paparazzi (Mimi Marchand) gyanús kirablása.

5. Udvari történetírója, Philippe Besson főkonzuli kinevezése.

Az öt ujj allegóriája feltehetően utalás egyébként Laurent Gerra filmes és humorista egyik számára.

A Benalla-ügyről folyamatosan tudósítunk, de nagyon fontos Philippe Besson író Los Angeles-i főkonzullá történő botrányos kinevezése is. Sokak szerint, és nyílt levelében a filozófus erre konkrétan utal, az „udvari író” ezt a magas és fontos beosztást azért kapta ajándékba, mert Macron kampányáról könyvet írt, valamint Brigitte Macron közeli baráti körébe tartozik.

Ezt a tisztséget Franciaországban eddig még csak tapasztalt diplomaták kaphatták meg,ezért is okozott óriási felháborodást ez a kinevezés.Azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy Besson 2007-ben a szocialista elnökjelöltet, Francois Hollande későbbi elnök élettársát, Ségolene Royalt támogatta Sarkozy ellenében, 2011-ben pedig csatlakozott a meleg házasságot és a homoszexuális párok örökbefogadását követelő petícióhoz, majd 2016-ban Macron (és Brigitte Macron) mellé csapódott.

A nyílt levélben Michel Onfray még ennél is messzebb megy, és egyenesen Macron vélt homoszexualitását értékeli ekképp:

Drágám, engedd meg nekem ezt a bizalmas hangnemet, kedves Manum, mert az Antillákon készített fotóid, amelyek körbejárták az egész világhálót, ahol egy gyönyörű feketével ölelkezel, egy börtönben kigyúrttal, aki a trópusi izzadságtól csillog, miközben rajtad az öröm igen elmélyült jelei mutatkoztak.

A filozófus mondatait arra a képre építi, amelyen Macron hatalmas vigyorral az arcán ölelkezik két saint-Martini lakossal, mindketten félmeztelenek, de arra is, amin egyikük két ujjával mutogat a kamerának.

Azóta tudjuk, hogy a bemutató fiatal egy már korábban elítélt bűnöző volt, aki a „macroni ölelés”- től annyira új erőre kapott, hogy másnap azonnal kirabolt egy ékszerüzletet.

On ne trouve même plus de mots pour exprimer notre indignation.
La France ne mérite certainement pas cela. C’est impardonnable ! MLP pic.twitter.com/Lvf2k8cO8S

— Marine Le Pen (@MLP_officiel) 2018. szeptember 30.

Igazából bármi is motiválta ezt az embert, hogy ujjaival mutogasson a Köztársaságnak,érthetetlen, ahogy ez belőled ezt a kielégült mosolyt csalta elő– folytatja tovább a filozófus, majd párhuzamot von egy másik fotóval, amely a zene ünnepén készült. 

Ezen a fotón Emmanuel Macron és Brigitte, 24 évvel idősebb felesége látható az elnöki irodában, furán öltözött táncosok gyűrűjében, miközben az Élysée udvarán éppen DJ LGBT Kiddy Smile, a fülledt melegpartik lemezlovasa szolgáltatta a muzsikát.

Hasonló ízléséről tanúskodik magánéleted – magyarázza Onfray –, amely igazából a király második énje, de nem kellene, hogy ez befolyásolja az első énedet, a politikust és republikánust.– veti oda végül a filozófus.

Végezetül a filozófus a Köztársasági elnök politikáját a „fist fucking”-hoz hasonlítja, azaz „először a kéz, aztán az egész kar bent van a ….”. Vagyis: Macron öt ujjon bemutatott öt bűnét fogadtatja el a köztársaság polgáraival, egyenként, és Onfray hasonlata szerint, miután mind az öt ujjat a polgárokba helyezte az elnök, jöhet az egész kar. Vagyis, ezek után bármit meg lehet csinálni a francia emberekkel.

Emmanuel Macron és a homoszexualitás kérdése Macront a kampány első pillanatától kezdve végigkísérte. Ő maga már a kampány elején szükségét érezte, hogy bejelentse egy párizsi színházban: nem homoszexuális. Jean d’Ormesson nagy francia író és esszéista (nemrég halt meg) utolsó interjújában pedig arról beszélt, hogy megdöbbentette, Brigitte Macron miért tartotta szükségesnek megismerkedésük első pillanatában közölni vele, a 93 éves történésszel: a férje nem meleg. A Benalla-ügy kirobbanása után Macron sajtótájékoztatón jelentette be: Benalla (az algériai szadista testőrparancsnok) nem a szeretője. Természetesen nem az érdekli a franciákat, hogy meleg-e vagy sem, hanem az, hogy hazudott-e választóinak. Ő csodálatos házasságról áradozott a nála lényegesen idősebb, volt tanárnőjével – de ha ez nem igaz, akkor az azt jelentené, hogy kettős életet él. A lényeg, hogy igazat mondott-e magánéletéről Macron, vagy sem. (A szocialista elnök, Francois Mitterrand például akkor vált végképp hiteltelenné a választók előtt, amikor kiderült, az 1988-as kampányban hazudott az egészségi állapotáról, letagadta, hogy súlyos beteg.)

Michel Onfray nyílt levele körül egy napig csend volt, majd a francia közmédia kitiltotta Michel Onfrayt a műsoraiból. Nem mutatják be a vele készült műsort a France 5 kulturális adón, és nem mehet be a közszolgálati rádióba sem. Nyílt levelét ugyanis vulgárisnak és homofóbnak nyilvánították. Michel Onfray és támogatói viszont példátlan cenzúrának és a szabad véleménynyilvánítás megakadályozásának tekintik az egyébként Macron befolyása alatt álló közmédium reakcióját.

A Macront védő cenzúráról a magyar médiumoknak is bőven van tapasztalatuk. Amikor a 888.hu szerkesztői a bevándorláspárti elnök zavarba ejtő fotóját állították szembe azzal a képpel, amikor Orbán Viktor az unokájával játszik, és azt írták alá, hogy „Tessék választani!”, a Facebook cenzúrázta a képet, és törölte.


Forrás:badog.blogstar.hu
Tovább a cikkre »