Jó hírünk van az ülőmunkát végzőknek

Jó hírünk van az ülőmunkát végzőknek

Régóta ismert, hogy komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet, ha napi nyolc órát vagy annál többet töltünk üléssel. Azonban egy nemzetközi kutatócsoport tanulmányából kiderült: mindössze egyórányi edzés is elegendő ahhoz, hogy kiküszöböljük a káros hatásokat.

A kutatók már 1953-ban is megállapították, hogy a londoni buszsofőrök körében nagyobb eséllyel alakul ki szívbetegség, mint a kalauzok között. A tudósok később egyre több bizonyítékot találtak arra, hogy a testmozgás hiánya a fő rizikófaktor számos betegség megjelenése, valamint a korai halálozás szempontjából – írja a ScienceDaily. A legutóbbi becslések szerint világszerte több mint ötmillióan halnak meg évente azért, mert nem hódolnak megfelelő mértékben a különféle testmozgásoknak.

A magasabb jövedelmi szinttel rendelkező országok kutatói által kiadott tanulmányokból az is kiderül, hogy a felnőttek töltik legnagyobb mértékben üléssel napjaikat: a többség autóval megy a munkahelyére és haza, munkaidejét az irodában ülve tölti, majd otthonában leül a televízió elé. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy legalább heti 150 percet kellene minimum mérsékelt intenzitású testmozgással tölteniük.

Napi 60 perc elegendő

A The Lancet nevű orvosi lapban megjelent tanulmányban a kutatók arra keresték a választ, hogy ha valaki kellően aktív életet él, teljesen megszüntethetők-e az ülő életmóddal járó kockázatok. A szakemberek tizenhat olyan, korábbi tanulmányt elemeztek, melyek több mint egymillió férfi és nő adatait tartalmazták.

Az alanyokat négy csoportra osztották az aktivitás szintje alapján: az egyik végletet a napi 5 percnél kevesebb, a másikat a 60 percnél több testmozgás jelentette. Közepes intenzitásnak az óránkénti 5,6 kilométeres sétát, illetve az óránkénti 16 kilométeres kerékpározást  (óránként 3,5, illetve 10 mérföld) tekintették.

A kutatók végül kimutatták: napi 60 és 75 perc közti testmozgás már elegendő ahhoz, hogy megelőzhető legyen az ülő életmódból következő korai halálozás kockázata. Ugyanakkor a tanulmány szerint négyből három ember nem teljesíti ezt a szintet.

A legnagyobb veszélyben azok vannak, akik ilyen téren egyáltalán nem aktívak, függetlenül attól, hogy mennyi időt töltenek üléssel: köztük 28–59 százalékkal magasabb a korai halálozás kockázata, mint azoknál, akik hódolnak valamilyen típusú testmozgásnak. Hasonlóan negatív hatást gyakorolhat a dohányzás és az elhízás is.

Pozitív üzenet

Napjainkban sok aggodalom övezi az ülő életmód hatásait – magyarázta Ulf Ekelund, a Cambridge-i Egyetem munkatársa. Hozzátette: tanulmányuknak mindenképp pozitív üzenete van, hiszen a kutatásból kiderült, hogy ha elég aktív életet élünk, meg lehet akadályozni a nem kívánt következményeket, még úgy is, hogy nem járunk edzőterembe.

Sok, főleg irodai munkát végző ember egyszerűen nem tud elmenekülni az ülő életmódtól. Számukra nem győzzük elégszer hangsúlyozni a testmozgás fontosságát: egy rövid séta ebédidőben, egy kis reggeli futás vagy az, ha valaki kerékpárral jár dolgozni, igenis segíthet – vélekedett a szakember. Már egyórányi sportolás elegendő, ám ha erre nincs mindig lehetőség, kevesebb mozgás is jótékony hatással járhat – fűzte hozzá.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »