Jó hírek a földgázpiacról

Jó hírek a földgázpiacról

Az elmúlt hónapok eseményeit figyelembe véve kissé hihetetlen, de mostanában jó hírek érkeznek az európai földgázpiacról.

Októberben az értékadó holland TTF tőzsdén a földgáz ára folyamatosan esett, és a hónap végén egy megawattórányi földgáz mintegy 40 százalékkal volt olcsóbb, mint a hónap elején. A nyári rekordárakkal összehasonlítva a különbség még markánsabb. Míg augusztusban az egy megawattórányi földgáz ára 350 eurónál tetőzött, ugyanennyi földgáz október végén decemberi szállítással csak 123 euróba került. Ez még mindig néhányszorosan magasabb, mint az elmúlt években megszokott piaci ár, de a rekordszintű inflációval küszködő európai gazdaságoknak minden árcsökkenés jól jön. Az azonnali szállítású földgáz ára közben teljesen összeomlott, a TTF-piacon október utolsó napjaiban másnapi szállítású földgázt 34-35 euróért lehetett vásárolni.

Hírdetés

Az árcsökkenés legfontosabb tényezője mindenképpen az, hogy az európai országok összekapták magukat az orosz energiafenyegetés árnyékában, és ma az európai földgáztárolók szinte teljesen tele vannak. Az utolsó adatok szerint az európai földgáztárolók telítettsége 93 százalék, ami magasan felette van az EU által november elejére tervezett 80 százaléknak. Összehasonlításképpen, tavaly ilyenkor az európai földgáztárolók telítettsége csak 77 százalékos volt. Az európai országoknak sikerült nagy mennyiségű cseppfolyósított földgázt beszerezni, ma szó szerint sorban állnak az ilyen földgázt szállító tartályhajók az európai cseppfolyósítottföldgáz-termináloknál. Nem mellesleg október végén már ezeknek a termináloknak a kapacitása is 70 százalékban foglalt volt, úgyhogy lassan Európa nem fogja tudni hová tenni az érkező cseppfolyós földgázt. A tárolókapacitások hiánya nagy mértékben megmagyarázza, hogy miért olyan olcsó az azonnali szállítású földgáz.

Az érem másik oldala, hogy az európai országok folyamatosan igyekeznek csökkenteni földgázfogyasztásukat. Az EU 15 százalékpontos fogyasztáscsökkentést irányzott elő a tagországoknak 2023 márciusának végéig, de ezek egy része már 2022 első kilenc hónapjában elérte ezt a szintet. A Bruegel kutatóintézet adatai szerint például Finnország 53 százalékkal csökkentette 2022 első kilenc hónapjában a földgázfogyasztását, de a többi skandináv és a balti országok is 20 százalékos csökkentés körül jár. Szerencsésnek mondható, hogy az európai országok az elmúlt hetekben az időjárás együttműködésére is számíthattak. Európában az időjárás egész októberben sokkal melegebb volt a sokéves átlagnál, és ez kedvező hatással volt a kontinens földgázfogyasztására. A fűtési szezon később kezdődött, és úgy fogalmazhatunk, hogy minden melegebb nap nekünk dolgozik.

Jelenleg úgy tűnik, hogy Vlagyimir Putyin húzza a rövidebbet földgázügyben, az Európai Unió a vártnál gyorsabban képes volt leválni az orosz földgázról. Míg 2021 augusztusában még az uniós fölgázimport 41 százaléka érkezett Oroszországból, 2022 augusztusában az orosz földgáz már csak a teljes import 9 százalékát tette ki. A jelenlegi alacsonyabb fölgázárak ellenére is korai lenne azonban még fellélegeznünk, az európai földgázpiac trendjei könnyen megfordulhatnak. Az európai tárolókapacitások télen folyamatos utántöltést igényelnek majd, ami az orosz földgáz nélkül kétségkívül nagyobb kihívás lesz Európa számára. Elég lesz néhány fagyosabb hét, és a földgázárak gyorsan elkezdenek majd kúszni felfelé. Ezért az elkövetkező hónapokban az EU tagországainak szoros együttműködésére mindennél jobban szükség lesz az energetika terén, jövő tavasszal közösen alacsonyabb szinten tudjuk majd tartani az európai földgázárakat.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »