Jó hír annak, aki napkollektort telepítene, pályázat indul

Jó hír annak, aki napkollektort telepítene, pályázat indul

Share 0 Tweet 0 Share Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Magyarország kormánya egy új, ambiciózus energiahatékonysági pályázatot tervez, melynek célja, hogy a következő években mintegy 20 000 lakóingatlan energetikai megújulását segítse elő, írja a Portfolio.hu. A támogatás részben vissza nem térítendő támogatásból, részben kedvezményes hitelből áll, és egyetlen ingatlanra átlagosan több mint 10 millió forint támogatás jutna. A cél a legalább 30%-os energiahatékonyság-javulás. A program támogatási kerete 224 milliárd forint. A támogatások változó arányban oszlanak meg: a teljes támogatási keret legfeljebb fele lehet vissza nem térítendő támogatás, a másik fele pedig kedvezményes hitel. A pályázóknak hiteltörlesztési képességet is fel kell mutatniuk, amely szűkíti a lehetséges kedvezményezettek körét. A pályázatokat természetes személyek, társasházi lakóközösségek és lakásszövetkezetek nyújthatják be. A pályázatok benyújtásához szükséges pénzügyi és műszaki részt az energiahatékonysági kötelezettségek rendszerében kötelezett szervezet, ESCO-vállalkozások, egyablakos ügyintézési pontok, vagy a Magyar Mérnöki és Építész Kamara által regisztrált energetikai szakértők készíthetik el.

A támogatható tevékenységek közé tartoznak az épületek hőtechnikai adottságainak javítása, villamostechnikai eszközök fogyasztásának csökkentése, fűtési és hűtési rendszerek korszerűsítése, és megújuló energia alapú hőtermelő rendszerek beépítése. Fontos, hogy a pályázaton megújuló alapú villamosenergia-termelés nem támogatható, napkollektorok telepítése viszont igen. 

A tervezett energiahatékonysági pályázat keretében megvalósuló fejlesztések végső célja, hogy az ország primerenergia-felhasználását éves szinten 171 GWh-val csökkentsék. Ez a pályázati támogatással megvalósult fejlesztésekkel éves szinten több mint 34 ezer tonna szén-dioxid-egyenértékű üvegházhatású gáz kibocsátását is elkerülheti. A pályázati kérelmek benyújtási időrendi sorrendben kerülnek elbírálásra. A Nemzeti Hatóság és MFB között 2023 végéig jön létre a finanszírozási szerződés. A végső kedvezményezettek projektjeinek 95%-ára 2026 második negyedévéig kötik meg a kölcsönszerződést, és ugyaneddig a végső kedvezményezettek projektjeinek 30%-ára a folyósítás is megtörténik.

Hírdetés

Bár a 20 ezer ingatlan energetikai felújítása jelentős lépés, a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) szerint évente 100-130 ezer lakóépület energetikai mélyfelújítására lenne szükség az épületállomány megújulásához. A tervezett pályázat így is fontos lépés lehet a magyar ingatlanállomány energiahatékonyságának növelése és az ország karbonemissziójának csökkentése felé. Ez a pályázat nem csupán az energiahatékonyság növelését célozza meg, hanem a fenntarthatóság és a környezettudatos életmód előmozdítását is. A pályázat révén a magyar háztartások jelentős mértékben csökkenthetik energiafogyasztásukat és így hozzájárulhatnak az ország klímavédelmi céljainak eléréséhez.

A pályázat sikere nem csak a források megfelelő felhasználásától, hanem a lakosság aktív részvételétől és az energiahatékonysági technológiák iránti nyitottságától is függ. A kormánynak és a szakértőknek együtt kell működniük annak érdekében, hogy a lakosság széles rétegei számára elérhetővé és vonzóvá tegyék ezeket a fejlesztéseket. Ezzel a pályázattal Magyarország egy lépéssel közelebb kerülhet ahhoz, hogy zöldebb és fenntarthatóbb jövőt építsen, miközben csökkenti energiafüggőségét és elősegíti a lakosság életminőségének javulását.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »