Jó hír annak, aki az erkélyre telepítene napelemet!

Share 0 Tweet 0 Share Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az Elmű Hálózati Kft. január végén adta ki az engedélyt, amely lehetővé teszi a lakó számára, hogy pár napelemtáblát felszereljen az otthona erkélyén. Ez az engedély kiemelkedően fontos lépés, tekintettel arra a furcsa helyzetre, hogy míg Európa-szerte évek óta szabadon használhatók kisebb teljesítményű napelemrendszerek, addig Magyarországon ezek telepítése eddig tilalmazott volt. Az engedély ugyanakkor nem azt jelenti, hogy a hagyományos értelemben vett erkélynapelemek mostantól egyszerűen és általánosságban engedélyezettek lennének Magyarországon. Azoknak, akik ezt az innovatív megoldást választanák, alaposan át kell gondolniuk a részleteket és a rendszer működését. Az Elmű Hálózati Kft. formálisan csak azt hagyta jóvá, hogy a lakó egy 800 watt teljesítményű invertert építsen be a lakás elektromos hálózatába, írja a G7.hu. Az inverter a napelemes rendszer kulcsfontosságú eleme, amely az egyenáramot váltóárammá alakítja. Az áramcég mindig az inverterre adja meg az engedélyt, akár egy családi ház tetőjén, akár most egy kisebb kapacitású napelemrendszer esetén. Az inverter kapacitásának azonban nem szabad egyszerre 800 wattot meghaladnia.

Ez azt jelenti, hogy az ELMŰ-t a napelemek típusa vagy száma nem érdekli, csak az számít, hogy az inverter ne szolgáltasson egyszerre 800 wattnál nagyobb kapacitású áramot. Tehát az áramcégnek nincs különbség a lakás bármely részén elhelyezett napelempanelek és egy hetedik emeleti erkélynapelem között. Az eset alapján az látszik, hogy egy kisebb, technikailag leegyszerűsített változatát engedélyezték a már megszokott családi házi napelemrendszereknek. Tehát nem egy hagyományos értelemben vett erkélynapelemről van szó, de az elvek és engedélyezési eljárások hasonlóságai szembetűnőek.

Ugyanakkor a magyar rendszer nem egy boltból hazavihető dobozos termék, és nem csupán a konnektorba csatlakozik. A kulcs a szabályozásban rejlik. Az inverter bekötése egy villanyszerelő segítségével történik a villanyóra után. Farkas Patrik, a Crescom Electric menedzsere szerint a telepítés rendkívül gyors, akár egy-két óra alatt is elkészülhet.

Hírdetés

Fontos megjegyezni, hogy az erkélynapelem alapbeállításban nem táplálja be az esetlegesen feleslegesen termelt áramot a közműhálózatba. Ennek engedélyeztetése azonban elérhető, bár gyakorlati szempontból ritkán szükséges, mivel az erkélynapelemek fő célja a lakás napi áramszükségletének részleges vagy teljes kielégítése napközbeni napsütéses időben.

Az erkélynapelemek elsősorban azért hasznosak, hogy a lakás olyan állandó fogyasztóit, mint a hűtő, bojler vagy a töltési módban lévő eszközök, napközbeni áramszükségletüket a lehető leginkább az erkélyről származó árammal fedezzék. Így csökkentve a villanyszámlát és növelve a megtakarítást. A Crescom Electric modulokból álló rendszere 500 watttól indul, jelenleg bruttó 570 ezer forintért. Az éves termelése ideális esetben 600 kilowattóra körül lehet, amely 36 forintos áramdíjjal számolva 21 600 forint megtakarítást eredményezhet.

A rendszer másik véglete a 4 kilowatt kapacitású, évi 4500 kilowattóra termeléssel és 72 forintos áramdíjjal, ami évente több mint 300 ezer forint megtakarítást hozhat. Azonban fontos szem előtt tartani, hogy egy erkélyre tett napelem ideális tájolás nélkül nem biztos, hogy optimálisan működik, és csak akkor termelhet maximálisan, ha mindig van a hálózatban olyan fogyasztó, amely azonnal fel tudja venni a feleslegesen termelt áramot. Mivel visszatáplálás alapesetben nincs, az el nem használt áramot nem lehet tárolni. Azonban a felhasználók számára ez egy végső soron egyszerű és hatékony.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »