Jó hír annak, aki 3 millió forintra pályázna a napelemekhez

Jó hír annak, aki 3 millió forintra pályázna a napelemekhez

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással!
Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Magyarországon az utóbbi időkben egyre könnyebbé vált a háztartások számára a napelemek beszerzése. Ez részben azoknak a csomagoknak köszönhető, amelyek támogatást adnak a hasonló fejlesztésekhez. Ilyen program a január óta elérhető otthonfelújítási támogatás, amelyben legfeljebb 3 millió forint igényelhető vissza az anyag- és munkadíj után 50-50 százalékban. (A csomag a napelemek telepítése mellett egyéb kül- és beltéri munkákra is fordítható). Nyáron ráadásul az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) egy újabb csomagot is elindít, amellyel több tízezer, az energiaszegénység kockázatának kitett család juthat napelemekhez. Arról, hogy a hasonló programok miként befolyásolhatják a hazai piacot, az iparági érintetteket kérdeztük.

Várható volt, hogy fellendülés jön

Csalódi Péter, az EU-Solar Zrt. fejlesztési vezetője már az otthonfelújítási támogatás kezdetén, januárban azt nyilatkozta portálunknak, hogy látványosan nő az érdeklődések száma. A szakember szerint napelemek telepítésével maximálisan ki lehet használni a csomag adta lehetőségeket, ezért döntenek sokan úgy, hogy az elérhető keretet ilyen rendszer beszerelésére fordítják. Mint mondta, a fellendülés alakulásában az új elszámolási rend, az úgynevezett bruttó elszámolás, óriási szerepet játszik. Az átállás miatt különösen nagy most a roham a piacon, az ügyfelek többsége szeretne még beférni a szaldós elszámolásba.

Hírdetés

Éjt nappallá téve dolgoznak

Beleznai Orsolya (Wagner Solar Hungária Kft., marketing-kommunikáció) portálunknak korábban azt mondta, az otthonfelújítási program miatt a Wagner Solarnál is óriási az érdeklődési hullám. A cégnél már közel kezelhetetlen a sok felkérés. A szaldós elszámolás vége különösen fokozta a rohamot, a Wagner Solar munkatársai pedig éjt nappallá téve, gyakran hétvégén is dolgoznak, hogy intézkedjenek a megkeresések ügyében. A nagy kereslet miatt a vállalatnál már nem is tudják biztosítani, hogy az újabb ügyfeleknél tartani tudják a mostani elszámolási rendet. Beleznai Orsolya szerint éppen emiatt mintha kissé enyhülne az utóbbi időkben az érdeklődés, ugyanakkor ő sem zárja ki, hogy a bruttó elszámolás tisztázása után újabb hullám alakul majd ki.

Az ITM nyárra ígért programjával kapcsolatban Beleznai Orsolya nem számít akkora növekedésre, mint az otthonfelújítási támogatásnál. „Véleményem szerint, aki napelemet szeretett volna telepíteni, az belevágott a felújítási programmal vagy a hitelkonstrukcióval” – mondta portálunknak. Ettől függetlenül jöhet újabb fellendülés, a cégek és az ügyfelek számára ugyanakkor talán hasznosabb lett volna, ha a programokat nem nagyjából egy időben, hanem egymástól nagyobb időeltolódással vezetik be.

Az E.ON-nál készültek a rohamra

Patócs Renáta, az E.ON szóvivője szerint az otthonfelújítási program sokak figyelmét felkeltette: a GKI és a Masterplast közös januári lakáspiaci felmérése alapján 290 ezer család élne az elkövetkező két évben hasonló lehetőséggel. Azt ugyanakkor már nehezebb meghatározni, hogy az érintettek mekkora arányban fordítanák a csomaggal elérhető keretet napelemekre. A cégnél mindenesetre az év eleje óta komoly érdeklődést tapasztaltak a Solar szolgáltatás iránt, a fellendülés pedig még mindig tart.

Mivel a vállalatnál már korábban számítottak a rohamra, előzetesen kibővítették a Solar értékesítési és kivitelezési csapatot. Az időben meghozott döntésnek köszönhetően a cégnél nem tapasztaltak leterheltséget, az E.ON továbbra is várja az érdeklődőket. Az E.ON Hungária Csoport szerint a korábbi MFB-s hitel is kifejezetten népszerű volt, és segítette a napelemes rendszerek terjedését, az otthonfelújítási támogatás előnye viszont az lehet, hogy sokkal rugalmasabb, és komoly megtakarítást jelent. Az, hogy az ITM nyáron startoló programja miként hathat az iparágra, még kérdéses. A csomag részleteit a minisztérium az elkövetkező időszakban fogja kidolgozni, csak ezek ismeretében lehet majd pontosabb előrejelzéseket adni.


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »