Jó hír a fuvarozóknak: Szlovákia is az egységes európai útdíjfizetési rendszer része lesz

Jó hír a fuvarozóknak: Szlovákia is az egységes európai útdíjfizetési rendszer része lesz

Jóváhagyta a parlament azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy Szlovákia is az egységes európai útdíjfizetési rendszer részévé váljon. Megszűnik így az a gyakorlat, hogy egy kamionvezetőre mondjuk, Szlovákiából Spanyolországba menet minden országban más útdíjszabályok vonatkozzanak.

Az eddigi gyakorlat alapján, ha egy jármű több országon haladt keresztül, a szélvédőjét ellepték a különböző fedélzeti egységek, amelyek aztán a nap végén kiszámították az egyes országok útdíjainak összegét. Ez a bonyolult rendszer lesz hamarosan a múlté. Európa ugyanis igyekszik megkönnyíteni a fuvarozók helyzetét. Az egységes európai útdíjfizetési rendszerhez csatlakozott már eddig Portugália, Franciaország és Belgium is. Az európai utakon közlekedő kamionsofőrök számára mindez azt jelenti, hogy a jövőben elegendő lesz csupán egy útdíjfizető doboz az útdíjak rögzítéséhez.

Könnyebb lesz a bírságok behajtása is

Az új törvény célja továbbá, hogy segítséget nyújtson az Unión belüli külföldi fuvarozóktól fennálló kifizetések behajtásához is.

Negatív forgatókönyv szerint a tárca 4,6 millió euró bevétellel számol, pozitív becslés eseténez az összeg hétmillió euróval több.

Vonatkozik az autópálya-matricákra is. A rendszer fejlesztésére az állam az elkövetkező négy évben 1,8 millió eurót fizet. Ebből másfél millió euró idén kerül befektetésre. A közlekedési tárca szerint az államháztartásra gyakorolt ​​kedvezőtlen hatása a külföldi gépjármű-üzemeltetők bírságaiból származó bevételekből kerül fedezésre.

Az új törvény a vállalkozókat is segíti.

Hírdetés

A Finstat portál szerint Szlovákiában több mint 16 ezer fuvarozó van. A regisztrált fedélzeti egységek száma 2019 októberében közel 73 ezer volt.

Így egy kamionra körülbelül öt fedélzeti egység jutott.

A számítások szerint a szabályozás után minden cég 55 eurót spórolhat, ami több mint félmillió eurós megtakarítást jelent az egész szegmens számára. A törvényt ez év december 1-jétől kell alkalmazni.

Jozef Drahovský közlekedési elemző szerint az egységes útdíjrendszert már évek óta igyekeznek összehangolni az európai országokon belül. A szakértő szerint az eredeti szándék az volt, hogy a fedélzeti egységek gyártását egy cég fedje el. Ettől azonban végül elálltak.

 

 

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »