Jó hír a döglesztő kánikulában: New Yorkból több száz ultraortodox zsidó érkezik Sátoraljaújhelyre

Jó hír a döglesztő kánikulában: New Yorkból több száz ultraortodox zsidó érkezik Sátoraljaújhelyre

A New York-i székhelyű szatmári haszidok több száz fős csoportja érkezik Sátoraljaújhelyre. A "szatmáriaknak" nevezett ultraortodox zsidó vallási irányzat hívei a csodarabbijuk vezetésével jönnek Sátoraljaújhelyre a 175 évvel ezelőtt elhunyt alapítójuk, Teitelbojm Mojse sírjának fölkeresésére. A zarándokok különrepülővel előbb Lengyelországba, onnan Szatmárnémetibe és Máramarosszigetre, majd végül Sátoraljaújhelyre érkeznek – írja a Báhádréj Háredím ortodox hírportál.

Kánikula ide, kánikula oda, a XIX. század első felében Sátoraljaújhelyről kiindult, majd az oláhok által megszállt Máramarosszigeten és Szatmárnémetiben komoly vallási irányzattá fejlődött szatmári haszid közösség több száz tagja érkezik szerdán Sátoraljaújhelyre. Az ultraortodox zsidók a 175 esztendővel ezelőtt elhunyt és Sátoraljaújhelyen eltemetett Mojse Teitelbojm rabbi sírját látogatják meg, majd a város zsinagógájában Tóratekercset helyeznek el. A több száz fős csoportot a szatmári vallási közösség mostani csodarabbija, Zalmán Leib Teitelbojm vezeti.

Hírdetés

A szatmári misztikus zsidó vallási irányzat alapítójának a Sátoraljaújhelyen eltemetett Mojse Teitelbojmot tartják, ám a mostani változata csak később, a máramarosszigeti és a szatmárnémeti "udvarok" összeolvadásával jött létre. A több száz zsidó a szatmári irányzat székhelyéről, New Yorkból előbb Lengyelországba, onnan Máramarosszigetre és Szatmárnémetibe, majd végül Sátoraljaújhelyre látogat. A jiddis anyanyelvű szatmári haszidok Sátoraljaújhelyet az Újhely némi átalakításával "Ohel"-nek nevezik, ami héberül egészen véletlenül (?) "sátrat" jelent.

A szatmári ultraortodoxok erősen anticionisták, ellenzik Izrael Állam létét, mert szerintük a zsidók országát nem politikai eszközökkel, hanem csakis a Messiás eljövetele után lehet ismét megalapítani. A mostani szatmári csodarabbi apja, Jájlis Tejteilbojm 1944-ben elfogadta Kasztner Rezső magyarországi zsidó vezető ajánlatát és felült a kivételezett zsidókat előbb Bergen-Belsenbe, majd onnan Svájcba kimenekítő vonatra. Később, 1957-ben Kasztner Rezsőt a Kurt Becherrel, Adolf Eichmann "zsidóügyi főtanácsadójával" kötött külön alkuja miatt zsidó nacionalisták Tel-Avivban meggyilkolták.

J. El-Kudszi – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »