Jó hatékonyan működtek a "haláltáborok": a kristályéjszaka kirobbantója (is) túlélte a gaz nácik rémuralmát

Jó hatékonyan működtek a "haláltáborok": a kristályéjszaka kirobbantója (is) túlélte a gaz nácik rémuralmát

Herschel Grynszpan Párizsban meggyilkolta Ernst vom Rath követségi tanácsost a német nagykövetségen; jórészt a lengyelországi zsidó ezen gaztette volt a kirobbantója a kristályéjszakának nevezett megtorlásnak 1938. november 8-án.

A gyilkos zsidó sorsáról eddig azt lehetett biztosan tudni, hogy Gestapo, azaz a nemzetiszocialista titkosrendőrség kezébe került, majd onnan a sachsenhauseni koncentrációs táborba. Az utolsó hivatalos feljegyzés 1942-ben származott felőle, és eddig nem volt világos, hogy túlélte-e a szörnyűséges holokausztot, bár korábban is voltak olyan feltételezések, amelyek szerint igen.

Most azonban előkerült a férfi egy 1946-os fotón, ami alapján az azt felfedező kutató úgy véli, pont kerülhet a rejtély végére: Grynszpan (is) élve került ki a gaz nácik kezei közül – derül ki a Guardian írásából.

Hírdetés


Az 1946-os kép a „haláltáborban” enyhén kikerekedett „túlélőről” – néhány holoemléktáblára biztosan felvésték az ő nevét is a biztonság kedvéért

A lengyelországi zsidó egyébként annak idején azért rontott rá a követségi tanácsosra Párizsban, hogy bosszút álljon, amiért a német hatóságok sok ezer zsidót, köztük az ő családját is elkergették Németországból.

A gyilkosság után Joseph Göbbels propagandaminiszter vezérletével megindult a zsidók megregulázása, a történészek ugyanis ezt az eseményt tartják a holokamu kezdetének.

(Zsindex nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »