Jó eséllyel az EU nem éli meg a következő 10 évet

Jó eséllyel az EU nem éli meg a következő 10 évet

Ha valaki az „Európai Unió Összeomlása“ címszavak angol megfelelőjére keres rá a interneten, akkor több mint 32,6 millió találatot kap. Ez is azt jelzi, hogy az EU összeomlása egyre elképzelhetőbbé válik – nem csak szakmai körökben.

A Mr. Végzet néven csúfolt, a 2008-as pénzügyi összeomlást és világgazdasági válságot megjósoló Nouriel Roubini közgazdász-professzor által alapított Roubini Global Economics kutatóintézet elemzése szerint 40 százalékos esély van arra, hogy az EU jelenlegi formájában nem éli túl a következő tíz évet. Szintén 40 százalékos az esélye annak, hogy jelenlegi formájában fog tovább működni, és csupán 20 százalék a valószínűsége, hogy szorosabb együttműködés alakul ki a tagállamok között 10 éven beül.

Az EU problémáinak listája hosszú: gazdasági bizonytalanság, illegális bevándorlás, németellenes hangulat, Brexit, a Görögországot fenyegető államcsőd, ami az eurozónát veszélyezteti, az USA közömbössége Európa jövője iránt és az oroszok „aknamunkája“.

A szakértők szerint a Brexit, a Schengeni rendszer összeomlása vagy az euróövezet recessziója fogja majd elindítani az EU-t a lejtőn.

Hírdetés

Egy novemberi felmérés szerint  az EU polgárainak 55 százaléka nem bízik az EU-ban, ami több mint a lakosok fele. De ami még inkább lesújtó eredmény, hogy a nemzetállamok kormányaiban 66 százalék nem bízik.

A Bloomberg gazdasági elemzése ezzel kapcsolatban kitér arra is, hogy nem annyire egyszerű megszüntetni egy 500 millió lakosú, 28 tagállamból álló tömböt, amelyből 19 tagállam a közös vautát használja. Még kevésbé egyszerű feladni az 17 ezer milliárd dollárnyi GDP-t, amit az Európai Unió évente megtermel.

Talán épp ezért jelentette ki Skót Nemzeti Párt korábbi vezetője a brit parlamentben, hogy „ha az EU nem létezne, akkor létre kellene hoznunk”. A skótok egyébként figyelmeztették a briteket, hogy ha távoznának az EU-ból, akkor Skócia kiváli Nagy-Britanniából.

Bloomberg.com, Körkép.sk

Nyitókép: globalresearch.ca


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »