Jó dolog a diákmunka, pár dologra azonban érdemes odafigyelni

Jó dolog a diákmunka, pár dologra azonban érdemes odafigyelni

Nem egész egy hónap van hátra az idei tanítási évből, a középiskolások és egyetemisták körében pedig aktuálissá válik a nyári diákmunka kérdése. Az alábbiakban összegyűjtöttük, melyek számítanak a legnépszerűbb munkáknak, illetve mikre érdemes odafigyelni.

A céltudatos diákok már március, április körül munka után néznek, sőt vannak olyanok, akik évről évre ugyanoda járnak vissza, tehát nem is kell törniük ezen a fejüket. A térségben több termálfürdő és megtalálható, például Nagymegyeren vagy Dunaszerdahelyen, így a fiatalok körében a konyhai kisegítő, pincér, úszómester munkák számítanak a legnépszerűbbnek.

A nagymegyeri Thermal Corvinus fürdőben nyaranta több tízezer turista megfordul, az infrastruktúra az utóbbi időben nagy fejlődésen ment keresztül, igaz ez a medencékre, illetve a fürdő kinti részén található éttermekre és büfékre.

Ennek ellenére a térségben még mindig ezek számítanak a legnépszerűbb diákmunkának, a nagymegyeri fürdő nyaranta több száz diákot foglalkoztat. Jitka Kouba a Grafton ügynökség szakembere szerint az eddigi évekhez képest az idei nyáron kisebb lesz a munkakínálat, melyhez alacsonybab bérezések fognak társulni.

Az olyan munkakörükben mint a segédmunka, vagy a termálfürdői munka az átlagos órabér 5-6,50 euró között mozoghat. A jobban fizetett diákmunkák közé tartoznak például a nagyobb fizikai megterhelést igénylő munkák, illetve melyek szakgyakorlatot igényelnek”

Hírdetés

– jegyezte meg Kouba.

Egyre népszerűbbek a külföldi munkák

Fontos, hogy a diákok minél előbb nyári munka után nézzenek, a jó állasokat ugyanis gyorsan betöltik. A kínálat ezt követően gyér lesz, és elsősorban olyan munkakörök maradnak, melyek fizikailag rendkívül megterhelőek, vagy pedig a fizetési feltételek nem túl ideálisak.

Az utóbbit az eredményezheti, hogy a cégek az infláció hatására faragni szeretnének a költségeiken, és gyakran ezt a brigádmunkások fizetése bánja. Egy cégvezető hamarabb farag le az idénymunkás béréből, mintsem a stabil alkalmazottéból.

Egyre több fiatal ezért külföldön néz munka után, népszerű célpontok Ausztria, Németország, Olaszország vagy Görögország. Ezekben az országokban a diákok nem csupán a mezőgazdaságban, hanem például építkezéseken, raktárakban, illetve az idegenforgalom területén (recepciósként, pincérként vagy animátorként) is elhelyezkedhetnek. A külföldi munkavállalás esetén azonban bizonyos dolgokra oda kell figyelni. Az olyan esetekben, mikor előre kérik az illetéket a közvetítésért, csalásról lehet szó.  Az ilyen ajánlatokra mindenképp érdemes odafigyelni.

Szakmai gyakorlat a tanulmányok mellett

A diákok a nyári idénymunkák mellett más lehetőségekben is gondolkozhatnak. Olyan munkát is találhatnak, melyek szorosan a szakterületükhöz kapcsolódik, és a nyelvismereteiket is fejleszthetik. Az ilyen lehetőségekből azonban szinte alig találni Szlovákiában, a diákoknak az ilyen pozíciókért általában külföldre kell távozniuk. Tökéletes példa erre az irodai munkák.

A nyári diákmunka továbbra is egy hasznos dolog,  tanulók ezzel értékes tapasztalatokkal gazdagodhatnak, melyeket a későbbiekben a nagybetűs életben is kamatoztathatnak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »