Jézus újra és újra meggyógyít – Ternyák Csaba megáldotta a megújult rátkai templomot

Jézus újra és újra meggyógyít – Ternyák Csaba megáldotta a megújult rátkai templomot

Ternyák Csaba egri érsek hálaadó szentmisét mutatott be a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Rátka Szent Anna-templomában február 10-én, miután a 2022-es külső felújítást követően az épület belső felújítása is elkészült.

A szentmise kezdetén a plébánia fiataljai verssel köszöntötték a főpásztort, a képviselőtestület világi elnöke a közösség nevében mondott köszönetet a nagylelkű támogatásáért, melynek köszönhetően a templom megújulhatott.

Ternyák Csaba elmondta, hogy nagy örömmel jött ismét, és gratulált a kivitelezőknek a színvonalas munkáért. Köszönetet mondott a kormánynak a pénzügyi támogatásért, majd a szertartás kezdetén megáldotta az épület falait.

Szentbeszédében a főpásztor a német ősökről is megemlékezett, akik e szép templomot hagyták a közösségre, s elismerését fejezte ki, hogy a német önkormányzat ébren tartja ezt az identitást az itt élőkben a bennünket éltető hittel együtt. Az olvasmányokra utalva elmondta, Isten a hűséges és tiszta szívekben és tiszta templomokban akar élni. Nem elég azonban a szépség, nekünk is hivatásunk van, hogy tiszták és szentek legyünk; ezt magunktól nem tudjuk megtenni, erre az Isten hívott bennünket és segít ebben.

A világegyházban a betegek világnapja van, Szent II. János Pál pápa rendelése nyomán a lourdes-i jelenés napján. „Erre a helyre testi és lelki gyógyulásért nagyon sokan elzarándokolnak. Magunkba tekintve érezzük, hogy szükség van lelkünk felfrissülésére, sokszor hiányzik belőlünk az állhatatosság.

A betegség keresztje előbb vagy utóbb minden embert érint, s ez a nap felkészít bennünket arra, hogy legyen erőforrásunk, hitük, bizalmunk és kapaszkodónk, hogy tudjunk Isten felé fordulni. Ma sokszor hangoztatják a betegségek megoldásaként az eutanáziát, ami gyilkosság, mert mi az életet ajándékba kaptuk Istentől. A betegség keresztjét hordozva sokan találtak Istenre, vagy találtak hozzá vissza” – fogalmazott Ternyák Csaba.

A főpásztor a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevelére utalva hangsúlyozta, fontos az élet, melyért hálásnak kell lennünk Istennek. Mózes az elhangzott olvasmányban a betegről mint tisztátalanról beszél, ezzel párhuzamosan az evangéliumi szakasz a Jézushoz járuló leprás megtisztításának történetét vetíti elénk.

Hírdetés

Szent Pál apostol a szentleckében arra bátorít, hogy életünket Isten dicsőségére éljük, akkor is, ha betegség, szomorúság vagy gyász sújt bennünket és tegyünk tanúságot Isten irgalmasságáról. „Azt kívánom a rátkai egyházközségnek, vendégeinknek, hogy Isten szeretetében mindig meg tudjunk maradni, hűségesek legyünk hozzá és mindig találjuk meg bizalommal őt, aki bűnösökként is mindig magához szorít bennünket, megbocsájtja bűneinket és azt mondja: „menj, de többé ne vétkezzél!” – zárta tanítását az érsek.

A szentmise végén Szabó Attila plébániai kormányzó hálát adott Istennek a nap kegyelmeiért, a közös ünneplésért, megköszönve Ternyák Csabának, hogy elfogadta a meghívást és megáldotta a felújított templomot. Köszöntötte Soltész Miklós államtitkárt, Hörcsik Richárd országgyűlési képviselőt, Tirk Sándorné polgármester asszonyt, a megjelent helyi híveket, zarándokokat. Elmondta: két évvel ezelőtt, a külső felújítás megáldásakor (2022. április 3-án) még csak álom volt a belső rekonstrukció. Legutóbb a templombelső 1962-ben lett felújítva, akkor kerültek a falakra a Petrasovszky Leó készítette olajszekkók, amelyek állapota az évtizedek folyamán igen megromlott. A restaurátori munkákat Köteles István végezte, akárcsak a díszítő festések megfestését, amelyek egy, a ’80-as években történt elektromos tűz során sérültek meg.

A villamos rendszer és a hangosítás korszerűsítését is tartalmazó beruházás összesen 75 millió forintba került, ebből az Egri Főegyházmegye 40 milliót biztosított, a német nemzetiségi önkormányzat pályázaton nyert 30 milliós forrásához a hívek 5 millió forintot gyűjtöttek össze.

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár a támogatással kapcsolatban kiemelte, abban, hogy egy közösség fenn tudjon maradni, óriási szerepe van a kereszténységnek.

Szöveg: Bérczessy András

Fotó: Federics Róbert/Szent István Televízió

Forrás: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »