Jézus titkos tanait tartlamazó kéziratot fedeztek fel

Jézus titkos tanait tartlamazó kéziratot fedeztek fel

Az Texas Egyetem biblia kutatói felfedezték az Oxford Egyetemen első ismert eretnek keresztény írás eredetiét, amiben Jézus titkos tanításokat oszt meg testvérével Jakabbal.

Máig a Nag Hammadi könyvtár – egy 13 koptikus gnosztikus könyvből álló gyűjtemény, amit 1945-ben fedeztek fel Egyiptomban – kevés szövegét találták meg görög nyelven, amin ezek a szövegek eredetileg íródtak. Most viszont a Texas Egyetem kutatói Geoffrey Smith és Brent Landau több, hetedik és nyolcadik századi görög nyelvű töredéket találtak a Jakab Első Apokalipszise nevű könyvből amiről eddig azt hitték,, hogy nem maradt fenn eredeti nyelvű változatban.

“Enyhe kifejezés az izgatott arra amit éreztünk, amikor rájöttünk mit is találtunk,” …“Soha nem gondoltuk volna hogy fennmaradhattak Jakab Első Apokalipszisének görög nyelvű töredékei. Viszont mégis ott voltak előttünk.”

– mondta Smith.

Az ősi szöveg azt írja le ahogy Jézus titkos tanításokat oszt meg testvérével, Jakabbal – információkat oszt meg vele a mennyei birodalomról és a jövőről, benne Jakab elkerülhetetlen halálával.

“A szöveg kiegészíti Jézus életének és munkájának bibliai leírását, hozzáférést nyújt olyan beszélgetésekhez amik állítólag Jézus és testvére Jakab között zajlottak le – titkos tanok, amik lehetővé tették Jakabnak, hogy jó tanító legyen Jézus halála után.”

Az ilyen apokrif iratok a kutatók szerint kívül esnek a Athanasius alaxendriai püspök által meghatározott kanonikus határokon, amik meghatározták az Új Testamentumot alkotó 27 könyvet és azt hogy ezekhez senki sem adhat hozzá vagy vehet el semmit.

Hírdetés

A maga egységes kézírásával és a szótagok elválasztásával a szöveg valószínűleg egy tanár segédé volt, amivel a diákokat tanították írni.

“Az írnok a szöveg nagy részét pontokkal elválasztott szótagokra osztotta. Az ilyen tagolás nagyon szokatlan az ősi kéziratoknál, viszont gyakran megjelennek azoknál a kéziratoknál, amiket oktatási célra használták,” –  mondta Landau.

A szöveg különlegessége azonban az, hogy a tanításra használt szövegek gyakori rövidsége ellenére szokatlan módon ennek a tiltott szövegnek a teljes másolatát tartalmazza.

A felfedezést a kutatók a Bibliai Irodalom Társaság éves összejövetelén jelentették be Bostonban.

Orientalista.hu – Arsratio.hu


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »