„Jézus is egy migráns”

„Jézus is egy migráns”

A magyar-szerb határra tervezett kerítés és a menekültügyi jogszabályok szigorítása ellen tüntettek kedd este Budapesten a Migráns Szolidaritás (MigSzol) Csoport szervezésében.

A MigSzol (Migráns Szolidaritás) Facebook-csoport szervezte meg az Ha elmentek a falig, mi leszünk a fal! eseményt július 6-án, és egy hét alatt 2700-an csatlakoztak hozzá. A leírás szerint „a magyar kormány nagyon erős a fal építésben, újabb és újabb falakat emel a társadalom különböző rétegei között, harcol és vaktában lövészárkokból lövöldözik. Lerombolja a hidakat a társadalom és a politika, az oktatás és a felemelkedés között.” Mint írták, „a menedékkérők sem nem angyalok, sem nem ördögök, emberek. Mint emberek, joguk (nem jogi értelemben) van hozzá, hogy emberként bánjunk velük, hogy tisztességes eljárás során kiderüljön, valóban jogosultak-e menekült státuszra.”

Reggae és Jézus

A Bazilikánál délután hatkor kezdődő tüntetésen a hvg.hu tudósítása szerint reggae zene szólt, nagyjából kétszázan lehettek a kezdéskor, bár a téren sok turista is volt. Ahogy rendőrök is. „Jézus is egy migráns” (képünkön), „A legjobb barátom migráns” – ilyen feliratú transzparenseket emeltek a magasba.

A tömeg hétkor indult a Parlament elé, ami előtt a hvg.hu szerint jelképes kerítést állítottak fel deszkákból és hálóból, amit a tüntetők széttéptek, illetve ollóval vágtak szét.

Jézus is egy migráns 1/10 http://mno.hu/galeriak/2702122 További galériák Az űrszonda rendben elsuhant a Plútó mellett 2015-07-14 16:34:24 Nézegessen kölyök ormányosmedvét! 2015-07-14 08:44:03 Elkezdték építeni a határzárat 2015-07-13 18:08:58 Nem tudni, mi várható, készültségben Munkács 2015-07-13 12:21:10 Idén is volt bajai halfőző fesztivál 2015-07-12 14:11:50 Menekítik a lakosságot Munkács mellett 2015-07-12 12:42:50 Tütük és politikusok is megjelentek a Pride-on 2015-07-11 19:36:23

Hírdetés

„Senki sem született illegálisnak”

A szervezők szerint 600-700 ember vehetett részt a több civil szervezet által is támogatott tüntetésen. A felszólalók beszédeikben azt hangsúlyozták, hogy a menekülteket nem lehet gazdasági bevándorlóknak tekinteni, és a kerítés nem oldja meg a problémát – tudósított az MTI.

Gyantár Edit, több vajdasági civil szervezet, köztük a Polgári Értékek Központja képviseletében a Szent István téren arról beszélt, hogy „képmutató” a más országokból érkezők megbélyegzése, és a határra tervezett kerítés sokáig emlékeztet majd „a nyomorúságunkra”. A globális szolidaritás szükségességét hangsúlyozta, és úgy fogalmazott: „senki sem született illegálisnak”.

Iván Júlia, a Magyar Helsinki Bizottság képviseletében arról beszélt, hogy a kormány megtagadta a keresztény alapértékeket, pedig még az alaptörvényben is az elesettek védelme mellett tett hitet. Cinikus és embertelen az, aki gazdasági bevándorlóknak állítja be az elgyötört menekülteket – mondta, és a menekülteket segítő névtelen hősök mellett megtapsoltatta a rendőröket valamint a menekülttáborokban dolgozókat is.

Pfalz Aziz, A Város Mindenkié csoport képviseletében arról beszélt, hogy a kormány építi a „nagy falat”, és ez Európa szégyene. Szavai szerint a legtöbben a halál elől menekülnek, nekik segítségre van szükségük. Kékesi Márk, a szegedi MigSzol egyik alapítója szerint a kerítés nem lesz alkalmas arra, hogy feltartóztassa a menekülteket, hiszen azt meg lehet kerülni. A kerítés a magyar választóknak szól – jegyezte meg.

Amy Rodgers a MigSzol képviseletében arról beszélt, hogy olyan kormány kell, amely nyitott szemmel közelít a problémához, a menekültekkel és az ország állampolgáraival közösen dolgozik ezen, továbbá új befogadó helyeket létesít. Olyan Európai Unióra van szükség, amely felismeri, hogy a menekültek nem jelentenek fenyegetést – mondta, hozzátéve: a magyar határon nincs szükség újabb „vasfüggönyre”.

A szervezők a tüntetés végén azt közölték, hogy a londoni magyar nagykövetséget a nap folyamán aktivisták „blokád alá vonták szolidaritásból”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »