Jeruzsálem: már a zsidók is feldúlják a zsinagógát – ezúttal legalábbis nem arabokra gyanakszanak

Jeruzsálem: már a zsidók is feldúlják a zsinagógát – ezúttal legalábbis nem arabokra gyanakszanak

Jeruzsálemben tegnap éjszaka behatoltak egy zsinagógába, elektromos fűrésszel megnyitották a Tóra-szekrényként használt páncélszekrényt, ahonnan a padlóra szórták a Tóra-tekercseket. A földre hajigált Tóra-tekercsekre, Talmud-kötetekre és imakönyvekre savszerű, szennyező folyadékot locsoltak. Egy városházi vallásos párti képviselő szerint Jeruzsálemben inkább fokozódik az antiszemitizmus, mint a sokat emlegetett külföldön – írja a 93fm.co.il rádió honlapja.

Jeruzsálem Kirját-Jovél nevű negyedében tegnap éjszaka eddig ismeretlen személyek betörtek a Sziáh Jiszráél nevű zsinagógába, ahol vandál pusztítást végeztek. A nyugat-jeruzsálemi Kirját-Jovél negyed távol esik a palesztinok lakta városrészektől, s ezért ma reggel a sajtónak nyilatkozó zsidók közül csak kevesen állították azt, hogy a vandál tett elkövetői arabok voltak. Sokan megemlítik viszont, hogy a Franciaországból bevándorolt zsidók zsinagógájaként ismert Sziáh Jiszráélt egy nappal a nemzetközi holokausztnap után dúlták föl.

A zsinagógába behatolt személyek mindenesetre jól ismerték a kiszemelt terepet, mert elektromos fűrésszel felszerelkezve láttak munkához: Előbb meglékelték a Tóra-szekrényként fungáló, szuperbiztos zárral ellátott páncélszekrény oldalát, ahonnan kidobálták a zsinagóga padlójára a négy darab Tóra-tekercset. A zsinagóga szekrényeiben tárolt imalepel- és imaszíjtartó zsákocskákat is összeszaggatták, szanaszéjjel szórták. Ugyan ilyen sors várt a könyvszekrények polcain tárolt Talmud-kötetekre, imakönyvekre. A falakat, a bútorokat és kidobált imakönyveket, Tóra-tekercseket savszerű, szennyes folyadékkal leöntötték.

Hírdetés

A jeruzsálemi rendőrség nagy erőkkel nyomoz a tettesek kézre kerítése érdekében.

"Sokat hallunk a külföldi antiszemitizmusról mostanában, ám most kiderült, hogy a szent városban, Jeruzsálemben ezen a téren jóval rosszabb a helyzet" – nyilatkozta az FM 103 rádiónak Smuél Marciano, a jeruzsálemi képviselő-testületnek a Sász vallásos párt által delegált tagja.

Hering J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »