Jens Stoltenberg bízik abban, hogy Washington továbbra is támogatást fog nyújtani Ukrajnának

Jens Stoltenberg bízik abban, hogy Washington továbbra is támogatást fog nyújtani Ukrajnának

Reményét fejezte ki kedden Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatást fog nyújtani Ukrajnának, "mert ez az Egyesült Államok biztonsági érdeke".

At MTI beszámolójában azt írja, a NATO-tagállamok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozására érkezve Stoltenberg kifejtette a jelen lévő újságíróknak: az ukrán fegyveres erők bátorsága, elszántsága, ügyessége lenyűgözte az egész világot, mivel vissza tudták szorítani az orosz erőket északon, keleten és délen, és felszabadították azon területek körülbelül a felét, amelyet Oroszország a háború elején elfoglalt.

"Ez az ukrán fegyveres erők képességeit bizonyítja, amelyhez a NATO-szövetségesek példátlan katonai segítséget nyújtottak. Arra kérem a szövetségeseket hogy ezt a támogatást továbbra is tartsák fent, mert minél erősebb Ukrajna a harctéren, annál erősebbek leszünk a tárgyalóasztalnál. Ha olyan békés, megoldást akarunk, amely biztosítja, Ukrajna szuverenitását, akkor továbbra is segítséget kell nyújtanunk és ezt a szövetségesek meg is fogják tenni"

Hírdetés

– hangoztatta.

Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatban azt mondta: remélte, hogy a csatlakozás mára megtörténik, de továbbra is bízik abban, hogy Törökország mihamarabb lezárja a folyamatot. Úgy véli, hogy Svédország már teljesítette ígéreteit a terrorizmus elleni küzdelem terén, "tehát eljött az ideje annak, hogy Törökország is véglegesítse a megállapodás rá eső részét és ratifikálja a csatlakozást."

A nyugat-balkáni helyzetről szólva, felhívta a figyelmet hogy a térségben nőnek a feszültségek. "Gyújtó hangvételű retorikát tapasztalunk Bosznia-Hercegovinában, Koszovóban megtámadták a NATO-békefenntartókat, és további halálos kimenetelű incidensekre is sor került – emlékeztetett. Hangsúlyozta, hogy a NATO mindent megtesz, hogy fenntartsa a régió stabilitását, mert ez nemcsak a Nyugat-Balkán, hanem egész Európa és a NATO számára is fontos.

(Címlapkép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár felszólal az észak-atlanti szövetség ipari fórumán Stockholmban 2023. október 25-én. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Jonas Ekstroemer)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »