Jemenben is tüntettek az Izraellel történő kiegyezés ellen

Jemenben is tüntettek az Izraellel történő kiegyezés ellen

Jemeni lakosok vonultak utcára az ország dél-keleti részén lévő Hadramaut tartományban, hogy tiltakozzanak az ellen, hogy néhány áruló arab ország békét kötött az izraeli rezsimmel.

A tiltakozók kijelentették, hogy csak olyan politikai lépéseket hajlandók elfogadni, mely megfelel a palesztin nép számára is. Az Egyesült Arab Emirátusok és Bahrein vezetői azonban a palesztin népet elárulva kötöttek békét Izrael állammal Washingtonban szeptember 15-én. Ez a döntés azonban felháborította az arab és a muszlim világot.

A palesztinok akik független államot szeretnének létrehozni Ciszjordánia és a Gáza övezet területén Kelet-Jeruzsálem fővárossal árulásként tekintenek erre a lépésre. Ráadásul az arab országok lakosainak 81 százaléka szintén elítéli az Egyesült Arab Emirátusok és Bahrein békülését az izraeli rezsimmel.

Az arab országokban végzett 2019-2020-as közvélemény-kutatás szerint az arab lakosság úgy tekint Izraelre, mint a legnagyobb fenyegetésre az országaikra nézve.

Hírdetés

A jemeni tüntetők az izraeli kiegyezésen kívül tiltakoztak az országukban jelen lévő idegen megszálló erők ellen is. Többek között az Emirátusok által támogatott dél-jemeni ,,kormány,, ellen és a Szaúd Arábia bábjának számító Abd Rabbuh Mansur Hadi kormánya ellen, mely annyira jemeni, hogy Rijádban működik.

Hadi kormánya ugyanis a szaúdi katonai koalíciót támogatja, mely 2015 óta háborút folytat Jemen ellen. A konfliktusnak azóta már több mint 100 ezer halálos áldozata van.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Press TV)

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »