Jemen újból Saleh kezében van

Jemen újból Saleh kezében van

Jemenben a síita húszik hivatalosan is rábízták az ország irányítását szövetségesükre, az egykori államfőre, Ali Abdullah Salehre és pártjára, az Általános Népi Kongresszusra.

Az ENSZ sajnálatát fejezte ki emiatt mondván, hogy ez a paktum nem használ a védnöksége alatt Kuvaitban folyó béketárgyalásoknak és az április óta tartó, rendszeresen megsértett tűzszünetnek.

Az afrikai országban több mint másfél éve háború dúl. 2015 elején tüntetéssorozat tört ki Mansour Al-Hadi elnök ellen. A népi mozgalmak megdöntötték Al-Hadi hatalmát aki Rijadba menekült.

Szaúd-Arábia vezetésével katonai koalíció alakult meg, ami másfél éve bombázza Jemen főleg az ország infrastruktúráját.

A légicsapásoknak rengeteg civil áldozata van Jemenben. Az ENSZ humanitárius katasztrófára figyelmeztet, de nemcsak a halálos áldozatok meredeken emelkedő száma miatt, hanem azért is, mert az összecsapások és a bombázások közepette milliók maradnak segítség nélkül.

Ki az az Ali Abdullah Saleh?

Saleh 1990 nyarától 2012 tavaszáig volt Jemen elnöke. Széke 2011-ben kezdett komolyan inogni, amikor az ország északi részén a húszik, délen a szunnita lakosság lázongott, és eközben az al-Kaida helyi szervezete is folyamatosan akciózott.

Hírdetés

A hónapokig tartó lakossági tiltakozás az év elején kezdődött, de Saleh nem mondott le. Miután kommandósokat küldött a tüntetők ellen, támogatóinak egy csoportja is kifarolt mögüle, de ő kitartott. Márciusban feloszlatta a kormányt, erre már a hadsereg egy része és a legerősebb jemeni törzs, a haszidok is ellene fordultak.

A május végi szanaai harcokban Saleh is megsebesült, Szaúd-Arábiába menekült, majd egy kis idő múlva visszatért, mire újból tüntetések kezdődtek. Végül is az Öbölmenti Együttműködési Tanács számos ígérete ellenében hajlandó volt lemondani. A hatalmat – először csak ideiglenesen – alelnöke, Abed Rabbo Mansour Al-Hadi vette át 2011 novemberében.

Rövid amerikai gyógykezelés után, 2012 februárjában adta át végleg jogosítványait Hadinak.

Hogyan jutottak hatalomhoz a húszik 2014. szeptemberében?

A megszorult jemeni kormány az elmúlt években további hitelekről tárgyalt a Nemzetközi Valutaalappal, amely cserébe reformintézkedéseket kért – többek között az ártámogatási rendszer átalakítását.

Az ezzel összefüggő benzinár-emelés bejelentésére tüntetések kezdődtek a fővárosban 2014. augusztusában. Ezt használták ki a síita húszik, akik már jó ideje részt követeltek a politikai hatalomból.

Szeptember 21-én foglalták el Szanaat. Feloszlatták a kormányt, majd a parlamentet is. Az elnök, Abed Rabbo Mansour Al-Hadi 2015. januárjában mondott le, és menekült el a déli kikötővárosba, Jemen korábbi fővárosába, Adenbe.

A húszik katonai offenzívát indítottak az ország déli része ellen is,hogy megakadályozzák az ország kettészakadását. Úgyhogy Hadi márciusban a hadseregnek katonai támogatást, magának és a kormánynak pedig menedéket kért Szaúd-Arábiától. Mindkettőt megkapta.

Orientalista.hu – Euronews nyomán


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »