Jellemzően a szomszédaik verik a francia zsidókat

Jellemzően a szomszédaik verik a francia zsidókat

A francia zsidók egyik érdekvédelmi szervezete szerint 2021-ben 75 százalékkal nőtt Franciaországban az antiszemita incidensekről szóló jelentések száma.

Az SPCJ tavaly összesen 589 zsidók ellen intézett, úgynevezett „gyűlölet-bűncselekményt” regisztrált. A csoport éves jelentésében arról is beszámolt, hogy a fizikai bántalmazások 36 százalékkal emelkedtek 2020-hoz képest.

2021-ben a személyek ellen elkövetett incidensek az összes regisztrált eset 45 százalékát tették ki, melyből 10 százalék volt testi sértés. A fennmaradó 55 százalékot közösségi épületek és intézmények ellen intézték.

„Minden negyedik antiszemita cselekményt az áldozatok otthonában vagy azok közvetlen környezetében követték el, és jellemzően a szomszédok voltak az elkövetők” – számol be róla az SPCJ.

Hírdetés

A jelentés szerint 2021-ben kiugróan magas volt a fegyverek – főleg kések és lőfegyverek – használata a zsidóellenes cselekmények során. A tettlegességig fajuló esetek ötödében, a megfélemlítésre irányuló cselekményeknek pedig a 10 százalékában fordult elő.

A regisztrált esetek közel harmadában a palesztinokkal kapcsolatos problémák motiválták az elkövetőket.

Májusban – abban az időszakban, amikor Izrael és a Hamász kölcsönösen csapásokat mértek egymásra – 11 nap leforgása alatt tucatnyi incidens történt. Ekkor az SPCJ átlagosan napi öt antiszemita incidenst dokumentált.

Az egyik 2021-es eset során például egy marseille-i zsidó iskola biztonsági alkalmazottai fegyvereztek le egy késsel hadonászó férfit, akiről azt gyanították, hogy egy közeli kóser boltban akar rátámadni a vásárlókra.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »