Jelentősen nőtt a kolozsvári BBTE-re nyáron felvételt nyert magyar hallgatók száma

Jelentősen nőtt a kolozsvári BBTE-re nyáron felvételt nyert magyar hallgatók száma

Jelentősen nőtt a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemre (BBTE) nyáron felvételt nyert magyar hallgatók száma, az őszi felvételin pedig új, duális képzési szakokkal is várják a jelentkezőket – tudatta csütörtökön az MTI-vel az erdélyi felsőoktatási intézmény.

A Románia egyik legjobb egyetemeként számon tartott, román, magyar és német tagozatú kolozsvári intézmény alap- és mesterképzéseire a nyári felvételin rekordszámú érdeklődő, 22 500 fiatal iratkozott be. A doktori képzésekre is 20 százalékkal többen jelentkeztek, mint tavaly. A felvételt nyert jelentkezők száma is meghaladja az előző évit, 14 583 fiatal foglalta el helyét, ami közel 9 százalékos növekedést jelent – írták a közleményben.

A magyar tagozaton is jelentősen nőtt az érdeklődés az oktatási kínálat iránt, az idei nyári felvételire összesen 2 567-en jelentkeztek, 16 százalékkal többen, mint tavaly. Közülük 1970 magyar hallgató foglalta el helyét, ami közel 12 százalékos növekedés az elmúlt évhez képest. Alapképzésen 1 521 magyar elsőéves kezdi el a 2024-2025-ös tanévet az egyetem kolozsvári székhelyén és erdélyi kihelyezett karain.

Hírdetés

A megmaradt helyekre a szeptemberi felvételin lehet jelentkezni. Ekkor új szakokat is meghirdetnek, a többi között – Romániában elsőként – magyar nyelvű környezettudományi és közgazdaságtudományi duális képzést indítanak. Az új képzési forma keretében a hallgatók felsőfokú tanulmányaik mellett a tanulmányi idő felét egy partnercégnél tölthetik, ahol ösztöndíjas gyakornokként ültetik gyakorlatba az egyetemen tanultakat.

A közlemény arra emlékeztet, hogy Romániában korábban nem létezett duális felsőoktatás, ezt a tavaly elfogadott felsőoktatási törvény tette lehetővé. A BBTE nyolc duális szakot indít ősztől: Sepsiszentgyörgyön magyar nyelven a kereskedelem, a turizmus és a szolgáltatások közgazdaságtana, valamint a környezettudomány sajátítható el ebben a képzési formában. Ezekre a helyekre is az őszi felvételin lehet jelentkezni, amelyet szeptember 4. és 13. között szervez meg a kolozsvári egyetem. Magyar tagozaton alapképzésen 189 tandíjmentes, valamint 1213 tandíjas helyet, a magyar nyelvű magiszteri képzéseken 187 tandíjmentes és 760 tandíjas helyet hirdetnek meg.

MTI

Nyitókép: Pinti Attila/Székelyhon.ro

The post Jelentősen nőtt a kolozsvári BBTE-re nyáron felvételt nyert magyar hallgatók száma appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »