Jelentős átalakítás a budai Vár oldalában

Jelentős átalakítás a budai Vár oldalában

Sétaparkká alakítják a rekonstrukció során az Ellyps sétányt, egységes utcabútorokkal, erózióvédő növénytakaróval.

Teljesen megújítják a környezetet és új köztéri elemeket is telepítenek a budai Vár oldalában található Ellyps sétányhoz – derül ki a pestbuda.hu cikkéből. A 2019-ben befejeződött északi rész után hamarosan kezdődik a déli – a Sikló másik oldalán elhelyezkedő – rész rendbetétele is. A felújítás nyomán az évtizedek alatt ötletszerűen odatelepített tárgyak -például szemetesek és padok- helyére új eszközök kerülnek, megteremtve ezáltal egységes hangulatot.

Hírdetés

A Várkapitányság megbízásából a Nemzeti Hauszmann Programmal összhangban megtervezett beruházás során az ökológiai szempontok mellett ügyeltek arra is, hogy a terület városképi és történeti szempontból is nagy jelentőségű. A koncepciót a Pagony Táj- és Kertépítész Iroda dolgozta ki.

A növénytakaró megújítása során különösen nagy figyelmet fordítanak majd arra, hogy az elmúlt időszakban a domboldalon akadálytalanul lezúduló víz kikezdte a talajt.Emiatt olyan beavatkozásokra van szükség, amelyek megakadályozzák a további eróziót. Ahhoz azonban, hogy a fák alá ültetett változatos növényállomány meg is maradjon, az öntözőrendszer telepítése mellett szükséges lesz a sétány melletti fák lombkoronájának megritkítására. fakivágás azonban nem lesz. Emellett a felújítás során tájékoztató táblákat helyeznek ki, amelyek amelyek bemutatják, mi miért történik: miért hagyják ott az avart, és esetenként miért metszik vissza fákat.

A portál szerint az Ellyps sétány területére tehát (várhatóan ősszel) gondosan kiválasztott, erdei aljnövényzetet idéző növényfajtákat telepítenek majd, amelyek egyrészt bírják a helyi körülményeket, másrészt minden évszakban más látnivalót tartogatnak az arra járóknak. Az ültetendő évelők (például gólyaorr, völgycsillag, hunyor, páfrányfélék, palástfű, kapotnyak, szellőrózsa) színpompás takarót alkotnak majd, emellett természetesen az eróziót is gátolni tudják. Lesz olyan terület is, ahol virágos gyepfelületet létesítenek, amely alacsony fenntartási igényű, praktikus, mégis szép takarást és látványt biztosít a jövőben.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »