Jelentéseket hamisított az orosz vezérkari főnök

Felmentette tisztségéből a Balti Flotta parancsnokát és vezérkari főnökét Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a harckészültség terén tapasztalt komoly mulasztások és a jelentések meghamisítása miatt – közölte szerdán az orosz katonai tárca.

Viktor Kravcsuk parancsnok és Szergej Popov vezérkari főnök mellett a flotta más tisztségviselőit is felmentették az ellenőrzés során észlelt hiányosságok miatt. A tárcavezető és a védelmi minisztérium vezetője kezdeményezte az érintettek leváltását és a katonai szolgálatból történő elbocsátását.

Hírdetés

A flottánál május 10. és június 11. között tartottak ellenőrzést. Sojgu elrendelte, hogy a – közelebbről nem ismertetett – hiányosságokat küszöböljék és hogy az év végéig tartsanak újabb revíziót.

A felfüggesztésekkel kapcsolatban az RBK független orosz lap online kiadásában emlékeztetett rá, hogy a Balti-tengeren a közelmúltban több orosz–amerikai incidens történt. Áprilisban az orosz légierő egy Szu–24-ese megközelítette az amerikai Donald Cook rombolót, majd egy orosz Szu–27-es körberepült egy amerikai RC–135-ös felderítő gépet.

Az Egyesült Államok és észak-európai országok májusban közös közleményben fejezték ki nyugtalanságukat a Balti-tenger térségében megnövekedett orosz katonai tevékenység miatt. Az orosz védelmi minisztérium többször is kijelentette, hogy az orosz katonák a nemzetközi szabályoknak megfelelően jártak el.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »