Jelek, hogy túl sok vizet iszunk

Jelek, hogy túl sok vizet iszunk

Nemcsak a dehidratáció, hanem a túlhidratálás is valós veszély. Mutatjuk, hogy jelzi a test, hogy túl sok vizet iszunk.

Orvosok, dietetikusok és más szakemberek is igyekeznek mindig, minden fórumon megerősíteni, hogy az elegendő vízfogyasztás egészségünk egyik fontos záloga. Ez valóban így van, mindaddig, amíg nem iszunk túl sokat belőle. A dehidratációhoz hasonlóan ugyanis a túlhidratálás szintén veszélyes lehet, a többi között hyponatraemiát, azaz vízmérgezést okozhat. Az állapot lényege, hogy a vízbevitel mértéke meghaladja a vese nátriumkiválasztó képességét, amely rohamokhoz vezethet, de kómát és halált is előidézhet – írja a Házipatika.com.

Bár egyelőre nincs konszenzus azzal kapcsolatban, naponta pontosan mennyi vizet kellene innunk, az általános ajánlás 2 liter körül mozog. A legtöbben azonban nem akarják, vagy nem tudják folyton mérni az elfogyasztott mennyiséget, és így nehéz megállapítani, mennyi az elég. Cikkünkben segítségképpen összeszedtük azokat a figyelmeztető jeleket, amelyek rámutathatnak arra, hogy túl sok vizet iszunk.

Bár sokan azt gondolhatják, a vizelet normál esetben színtelen, valójában az az egészséges, ha halványsárga árnyalatban „pompázik”. Ez a többi között azt jelzi, hogy pont elég folyadékot iszunk, és nem veszélyeztet minket se a kiszáradás (amely esetben besötétül a vizelet színe), se a túlhidratálás.

A Cleveland Clinic adatai szerint naponta átlagosan 6-8 alkalommal pisilünk, ha ez a mennyiség meghaladja a tízet, az már arra utalhat, hogy több vizet iszunk, mint amennyire a testünknek szüksége lenne. Ezzel kapcsolatban szintén figyelmeztető jel lehet, ha éjszaka is gyakran kelünk fel azért, hogy elmenjünk a vécére.

Hírdetés

Tamara Hew-Butler, az Oakland Egyetem professzora szerint a túlhidratálásnak hasonló tünetei lehetnek, mint a dehidratációnak, így például tapasztalhatunk hányingert, hányást, hasmenést is. A panaszok oka, hogy egy idő után a vese nem tudja kiválasztani a nagy mennyiségű vizet, ami összegyűlik a testben.

A fejfájás mind a dehidratáció, mind a túlhidratálás tünete lehet, ugyanúgy, ahogy a hányás, hányinger is. Ha túlzásba visszük a vízfogyasztást, a vér sótartalma lecsökken, aminek következtében a szervekben lévő sejtek megduzzadnak. Az agy térfogata is megnő, és „hozzápréselődik” a koponyához, ami lüktető fejfájást eredményezhet.

A szervezetben lévő túl nagy mennyiségű víz megduzzasztja a sejteket, ami a különféle testrészek méretének látható megváltozásával járhat együtt, nem ritkán pedig a bőr természetes színe is átalakulhat. Szakemberek szerint legtöbbször a kezek, az ajkak, a lábak jelzik a bajt.

A testünk egészséges működéséhez egyensúlyra van szükség, amelyet a sok folyadék könnyen felboríthat, lecsökkenti ugyanis a szervezet elektrolitszintjét. A folyamat eredményeképpen számos kellemetlen szimptóma kialakulhat, ilyen például az izomgyengeség és -görcs.

Túlzásba vitt folyadékfogyasztás esetén a veséknek sokkal keményebben kell dolgozniuk, hogy elláthassák feladatukat, ami összezavarhatja a hormonrendszert, fáradttá, enerválttá téve minket. Ha azt vesszük észre, hogy újabban olyan gyengék vagyunk, hogy még az ágyból is alig tudunk kikelni, érdemes megpróbálnunk kevesebb vizet kortyolni.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »