Jégmadár expressz: mostantól dupla, kétemeletes vonat is visz a Balatonra

Jégmadár expressz: mostantól dupla, kétemeletes vonat is visz a Balatonra

A Duna-kanyarból Budapesten át visz a déli partra a Kiss motorvonat hétvégénként.

„Holnaptól hétvégenként dupla Kiss motorvonat közlekedik a nyári szezonban Jégmadár expresszként a váci vonalról Budapesten át a Balaton déli partjára” – írja közösségi oldalán Vitézy Dávid közlekedéspolitikáért felelős államtitkár.

A posztból kiderül, hogy a kétemeletes jármű együttes ülőhely-kapacitása 1200 fő, de a csomagok elhelyezése és az utasok kényelme miatt csak 968 jegyet adnak el rájuk.

„Ilyen nagy kapacitású vonat régóta nem közlekedett közszolgáltatásként Magyarországon”

Hírdetés

– jegyzi meg Vitézy Dávid.

Felhívja a figyelmet, hogy az idén minden korábbinál több helyről közelíthető meg átszállás nélkül a Balaton, és a nyár eddig részében másfélszer annyian utaztak oda vonattal, mint 2019-ben (a koronavírus-járvány előtti utolsó nyár elején).

A Jégmadár expresszről megjegyzi, hogy százszázalékos kihasználtsággal jár, ezért is erre a járatra került a dupla Kiss.

„A Jégmadár jelenleg Nagymarosról indul 7:40-kor szombaton és vasárnap, majd Budapest felé a váci vonal minden településén (nem minden megállójában) megállva halad. Rákospalota-Újpest és Kőbánya felső után 9-re ér Kelenföldre. Fontos, hogy a második egységbe csak Kelenföldtől lehet beszállni, ugyanis a korábbi szakaszon néhány megállóban nincs megfelelő hosszúságú peron, így ott csak az első Kiss vesz föl utasokat. A vonat a déli part fontosabb megállóiban megállva ér 11:23-ra Fonyódra, majd onnan 16:36-kor indul vissza Budapest és a Dunakanyar felé hétvégi napokon” – ismerteti a Jégmadár menetrendjét az államtitkár.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »