Javunkra válhat Fico győzelme

Javunkra válhat Fico győzelme

Korán ünnepeltek Jávorék…

 

Korán ünnepeltek mindazok – mint Jávor Benedek sötétzöld politikus, Karácsony Gergely főpolgármester harcostársa –, akik felültek szombat éjjel a liberális Progresszív Szlovákia exit pollok alapján híresztelt választási győzelmének, és ezt még világgá is kürtölték a közösségi médiában. (Szerény javaslat: ne tedd fel a hiteledet olyan közvélemény-matatókra, akiket még életedben nem láttál…) 

Ugyanis nem kellett sokat várni, hogy kiderüljön, valójában a Robert Fico exkormányfő vezette Smer (Irány) nyerte az előre hozott voksolást, így most a szlovák politika már jól ismert erős embere nézhet koalíciós partnerek után. Jó esély van rá, hogy Peter Pellegrini a Hlas, azaz Hang élén csatlakozik hozzá, noha Fico epigonja és valamikori kormányfőutóda jelezte, megkéri majd az árat attól, aki táncba akarja vinni. Ez mindenesetre nagy lépés lehet egy működőképes pozsonyi kabinet felé.

 

Csaknem hat éve ilyesmire vár nemcsak az egész szlovákiai társadalom – köztük felvidéki magyarok –, hanem a visegrádi négyek és mi is. Északi szomszédunk hosszú évek óta instabilitással küzdött, gyenge, bukdácsoló, majd sorra meg is bukó kormányoktól szenvedett. Ki is emlékszik már Matovicra, Hegerre, a bukott miniszterelnökökre? A történetírók nem fognak. Fico győzelme viszont – ha majd kormányalakítással párosul — egyenes pályára állíthatja Szlovákiát, és számunkra kedvező módon rendezheti újra az erőviszonyokat a visegrádi négyeken belül is. A volt és reménybeli kormányfő nem állt be brüsszeli és amerikai nyomásra a háborúpárti bólogatójánosok sorába Ukrajna ügyében. Fico reálisan látja a helyzetet, de nemcsak ebben, hanem az uniós belső vitákban is a szuverenitáspártiak csapatát erősítheti Brüsszellel szemben. Különösen nagy jelentősége lehet ennek akkor, ha az október 15-i lengyelországi választás pedig megerősíti a jobboldali kormánypártokat Varsóban. 

Hírdetés

Jelen állás szerint jó reményünk van arra, hogy a V4-ek mindezek következtében új dinamikát nyernek, ismét egységes hangon szólalva meg az EU-n és a NATO-n belül.

A globális elit szereti a gyengét, mert könnyen a befolyása alá vonhatja, és rühelli, ezért igyekszik lejáratni az erőset, mert útjában áll az a felhatalmazás, amely erőssé tette őt. Orbán Viktor és a lengyel Jaroslaw Kaczynski jól ismeri már ezt, most majd Fico is újra megismerheti. 

Fájdalom ugyanakkor, hogy a felvidéki magyar párt – amelyet immár Szövetségnek hívnak – ezúttal sem jutott be a pozsonyi törvényhozásba, noha javított a korábbi eredményeken. Ennek okait a felvidéki magyaroknak kell majd kielemezniük. Mindenesetre az új szlovák kormánytól azt reméljük, hogy erősíti a kapcsolatokat országaink között, és tartózkodik a magyarkártya kijátszásától, amelyet valamiért –  talán elmekórtani okokból – Rastislav Kácer, az előző külügyminiszter olümposzi magasságokba fejlesztett. Azt pedig egész Szlovákia várja Ficótól, hogy érdemben javítson a közállapotokon, miután a közelmúltban „rendőrháború”, 2018-ban pedig – a bukásához is hozzájárulva – újságíró-gyilkosság borzolta a kedélyeket.    

Borítókép: Robert Fico, az Irány – Szociáldemokrácia (Smer–SD) párt vezetője beszél támogatóihoz a Nyitrában rendezett kampányeseményen 2023. szeptember 12-én (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Szőcs László – www.magyarnemzet.hu

 


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »