Javul a szlovákiai turizmus, de még nem az igazi

Javul a szlovákiai turizmus, de még nem az igazi

A szlovákiai szállodák látogatottsága idén februárban az egy évvel korábbi 8,5-szeresére nőtt, és egyre többen érkeznek külföldről is, azonban még így sem sikerült elérni a járvány előtti szintet. Mely régiók vonzzák a legtöbb turistát?

„A szlovákiai szállodákat 2022 februárjában csaknem 251 ezer vendég kereste fel, 8,5-szer annyi, mint egy évvel korábban. A jelentős éves növekedés ellenére azonban ez még mindig csak 52%-os növekedést jelent 2020 februárjához, a világjárvány előtti utolsó hónaphoz képest, amikor a turisták száma elérte a 482 ezret” – mondta el lapunknak Jana Morháčová, a Statisztikai Hivatal szóvivője. Idén februárban a vendégek közel 700 ezer vendégéjszakát töltöttek el a szálláshelyeken, az egy főre jutó átlagos tartózkodási idő így csaknem 3 éjszaka volt.

„A februári javuláshoz elsősorban a síszezon járult hozzá, még annak ellenére is, hogy ekkor még érvényben volt több járványügyi megszorítás is. Mindezt figyelembe véve, az sem csoda, hogy a leglátogatottabb régiók közé Zsolna és Eperjes megye tartozott. A látogatók számát tekintve a pozsonyi régió állt a harmadik helyen, amelyet Besztercebánya megye követ. A zsolnai régiót februárban 81 ezer vendég kereste fel, ami az összes látogató közel egyharmada”

Hírdetés

– mondta el Morháčová. Eperjes és Besztercebánya megyével együtt 170 ezer látogatót fogadtak, ami az összes látogató 68%-át tette ki. A legtöbb vendég a téli turizmusra jellemző járásokat – Poprád, Liptószentmiklós, Rózsahegy, Zsolna – kereste fel, ám a pozsonyi régió is magas látogatottsággal (csaknem 37 ezer vendég) büszkélkedhetett.

Morháčová szerint az egyik legjobb hír, hogy februárban a külföldiek száma is jelentősen megugrott. Szlovákiában csaknem 74 ezer külföldi vett ki szállást, ami 14-szer több, mint tavaly februárban. A külföldiek így az összes látogató 29%-át tették ki, míg egy évvel ezelőtt ez az arány még csak 18% volt. Több mint felük Zsolna és Eperjes megye téli üdülőhelyeit látogatta meg, egynegyedük pedig Pozsonyt. A pozsonyi régióban a külföldiek a látogatók több mint felét, Zsolna megyében pedig a harmadát tették ki. A koronavírus megjelenése előtti szintet azonban még a külföldi turisták esetében sem sikerült elérni. A járvány előtti időszakban, azaz 2020 februárjában még több mint 165 ezer külföldi látogatott el Szlovákiába.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »