Jávorék szépítenének, a Jobbik visszafordulna

Jávorék szépítenének, a Jobbik visszafordulna

Az Együtt–PM Szövetség kedden megkezdte az aláírásgyűjtést az EP-választásra, állításuk szerint a jövő hét közepére össze is gyűlhet az induláshoz szükséges húszezer szignó. A Jobbik az „Európai Egyesült Államok” helyett nemzetek Európájában gondolkozik, és Magyarország eddigi uniós tagságáról szóló kimutatást sürget.

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke egy csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatón közölte: az EP-választás kiemelt jelentőségű számukra, mert lehetőséget ad arra, hogy a múlt vasárnapi országgyűlési választás után „rövid időn belül szépíteni tudjunk”. Az európai parlamenti választás arra is jó, hogy levonják a vasárnapi eredmény tanulságait, és elkezdjék azt a munkát, amelynek végén a most súlyos vereséget szenvedett ellenzék a 2018-as parlamenti választáson már kiérdemli a szavazók többségének bizalmát – folytatta a szervezet társelnöke.

Az utolsó simítások

Az Együtt–PM Szövetség a kampány során be akarja mutatni, hogy miért alapjaiban elhibázott az Orbán-kormány európai uniós politikája és külpolitikai orientációja. Emellett fel akarják vázolni, hogy szerintük milyen lenne az ország számára „valóban előnyös” Európa-politika – sorolta elképzeléseiket. Külön kiemelte, hogy szervezetük lehetőséget kapott annak az önálló arculatnak és programnak a megfogalmazására, amelyet az országgyűlési kampányban nem tudtak eljuttatni a választókhoz.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az Együtt–PM képviselő-jelölti listáján az utolsó simításokat végzik, és a hét végéig elkészül. Hozzátette, hogy a PM már elkészítette a sajátját, amelyet ő vezet. Hangsúlyozta, hogy a PM-nek a közös listán mindenképpen bejutásra esélyes hely jár, ezért neki az első vagy a második helyet kell kapnia. „Minden lehetséges” – fogalmazott arra reagálva, hogy megelőzheti-e a listán az Együtt–PM Szövetséget vezető Bajnai Gordont. Azt is kijelentette egy felvetésre, hogy a PM listáját nem az országgyűlési választás miatt lemondását most felajánló elnökség, hanem a párt tagsága állította össze, és nem is módosítanak rajta.

Jávor Benedek egy kérdésre felelve nem tartja a választók becsapásának azt, hogy Bajnai Gordon lemond képviselői mandátumáról. Hozzátette, az emberek egy ötpárti listát szavaztak be a parlamentbe, és egy vezető politikusnak joga van úgy dönteni, hogy vállalja a felelősséget az eredményért.

Komoly kockázat

Hírdetés

A PM társelnöke nem tudott egyértelmű választ adni arra, hogy hogyan fognak nekivágni az önkormányzati választásoknak, ahogy azt is korainak tartotta kijelenteni, hogy az ellenzék kit indít a főpolgármesteri posztért. Elmondta, véleményük szerint ha a szocialista Horváth Csabát indítanák, akkor azzal komolyan kockáztatnák, hogy megint rossz eredményt érnek el. Arra nem válaszolt, hogy kit tartana megfelelő jelöltnek.

A fővárosi Szabadság térre tervezett emlékmű körül kialakult helyzetről beszélve jogosnak nevezte a tiltakozást és az ellenállást. Szavai szerint miközben Magyarországnak számos problémája van, például a munkahelyteremtés vagy az Oroszországtól való függés erősödése, nem szabad azt sem alábecsülni, hogy a kormány a történelemmel való szembenézés helyett „megpróbálja elferdíteni” a tényeket. Azt vérlázítónak nevezte, hogy a kabinet a választás előtt levette napirendről az emlékmű ügyét, majd a választások után folytatták az építési munkálatokat.

Szuperállam

Staudt Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az Európai Unió egy szuperállam irányába indult el, a szervezet Lisszabon után alapvetően megváltozott, és már nem az, ami Magyarország 2004-es csatlakozásakor volt. Kifogásolta az EU beavatkozási kísérletét például az akác kiirtásával összefüggésben, álláspontja szerint erről nem ott kellene dönteni. A képviselő leszögezte: a nemzetek Európájában, az együttműködésben hisznek, szerintük vissza kell fordulni a mostani tévútról.

A politikus úgy véli: az uniós források nem jutnak el a megfelelő helyekre, s egyik kormány sem vont gazdasági mérleget a tagságról. Staudt egy ilyen kimutatás elkészítését sürgette. Kitért arra: pártja programjában a termőföld megvédése, a kis- és közepes vállalkozások védelme és forrásokhoz juttatása, valamint a magyar bérek európai szintre felzárkóztatása szerepel. A Jobbik szerint tiszta vizet kell önteni a pohárba, és meg kell kérdezni az embereket, hogy milyen irányban képzelik a jövőt.

A birodalmi szemlélet

A párt európai parlamenti részvételi szándékának okait firtató kérdésre azt mondta: ott kell lenni, ahol a döntések születnek, hogy ráhatással tudjanak lenni a folyamatokra. A kívánt mandátumok számát illetően Staudt Gábor nem bocsátkozott becslésekbe, de jelezte: jobb eredményre számítanak, mint 2009-ben.

Az ellenzéki képviselő a pálinkafőzés szabadságáról szóló európai bírósági döntésre úgy reagált: olyan ősi magyar szokást érint, amelybe az Európai Uniónak nem kellene beleszólnia. Ez az a „birodalmi szemlélet”, amely ellen fel kívánnak lépni, s kiállnak a jelenlegi magyar szabályozás mellett – szögezte le.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »