Járványügyi korlátozások árnyékában ünneplik a karácsonyt a Szentföldön

Járványügyi korlátozások árnyékában ünneplik a karácsonyt a Szentföldön

A Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet pénteki jelentése szerint Jézus szülőhelyén, Betlehemben idén is megjelent a színpompás ruhákba öltözött palesztin ütős- és fúvószenekar a jeruzsálemi Mar Elias kolostorból érkező latin pátriárka hagyományos fogadására, de a korlátozások miatt csak néhány tucat hívő fogadta az éjféli misére érkező egyházi vezetőt a karácsonyfával feldíszített, de kihalt Jászol téren.

– mondta Pierbattista Pizzaballa érsek, jeruzsálemi latin pátriárka a városba érkezése után. „Reményt akarunk nyújtani”- hangsúlyozta az egyházi vezető.

A Palesztin Hatóság területén fekvő Betlehem évről évre turisták százezreit fogadja minden évben a karácsonyi ünnepek időszakában, de idén lezárták a repülőtereket a külföldiek előtt.

– indította beszédét az interneten élőben közvetített misén Pierbattista Pizzaballa érsek a padokon egymás mellett ülő szomszédok közötti hagyományos ölelések idején.

Hírdetés

– idézte Ézsaiás könyvét (9:1), reményt ígérve az érsek. 

– hangsúlyozta Pizzaballa az idei különös éjféli misén.

„A karácsony ünnepe megújítja a reményt a lelkekben” – emelte ki a remény fontosságát Anton Salman betlehemi polgármester is. „A koronavírus és a turizmus hiánya okozta összes akadály és kihívás ellenére Betlehem városa még mindig optimizmussal várja a jövőt” – tette hozzá.

A Palesztin Hatóság keresztény közössége nem mondott le a hagyományos rendezvények megtartásáról, de idén korlátozták a résztvevők számát. A templomokban a szokásosnál jóval több alkalommal miséznek, alkalmanként korlátozott számú hívő előtt.    

Az izraeli keresztény közösségek ünneplését is jelentősen korlátozták a pandémia miatt. Az izraeliek ilyenkor más években ellepik a karácsonyi dekorációba öltöztetett Názáretet, a keresztény negyedet Haifán és Jaffó óvárosát, de idén zárva vannak a vendéglők és kihaltak az utcák. Jaffo óvárosában, az óratorony mellett idén is felállított a tel-avivi városháza egy hatalmas feldíszített fenyőfát, de az esős idő és a koronavírus-járvány miatt alig akadt látogató a környéken.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »