Járványhelyzet Magyarországon: váratlan fordulat néhány megyében

Járványhelyzet Magyarországon: váratlan fordulat néhány megyében

Napról napra nagyon szomorú országos járványadatok jelennek meg, de az utóbbi napokban Magyarország egyes területein megállt a járvány gyorsulása.

A legfrissebb magyarországi járványadatok szerint is a halálozások és a súlyos esetek száma meredeken felfelé tart. Az új esetek trendje szintén emelkedő, ám némi lassulás fedezhető fel a március 8-i lezárások után – írja a Portfolio.

Nem az ország egészére jellemző általános folyamatról van szó, négy területen megállt a járvány gyorsulása, és ez fogja meg a többi területen továbbra is megfigyelhető gyorsuló folyamatot. Ezek a területek:

  • Budapest
  • Pest megye
  • Komárom-Esztergom megye
  • Győr-Moson-Sopron megye

Hírdetés

Ezek pontosan azok a területek, ahol a járvány harmadik hulláma leginkább meglódult néhány hete, most viszont az utóbbi egy hétben kevesebb új fertőzöttet regisztráltak, mint a megelőző egy hétben. A portál a lehetséges magyarázatok közé sorolja, hogy a súlyosabban fertőzött területeken a lakosság fegyelmezettebbé vált, hogy gyorsabban vált egyeduralkodóvá a brit variáns, így már nincs gyorsító hatása, hogy a korábbi nagy számú fertőzés jelentősebb immunizációs hatással bírt, vagy hogy a tesztkapacitások itt merültek ki gyorsabban.

Eközben az ország többi területén továbbra is a gyorsulás a jellemző. A leginkább Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyében, ahol a vírus egyébként országos viszonylatban kevésbé van jelen. Szintén a 40 százalékot elérő heti növekedés jellemző Heves megyére. Ma már alig van olyan megye, ahol a járvány a második hullám csúcsa alatt lenne, ilyen Zala, Vas, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megye.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »